Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Болестта на Паркинсон се повлиява добре от тютюнопушенето

Болестта на Паркинсон се повлиява добре от тютюнопушенето

Болестта на Паркинсон се повлиява добре от тютюнопушенето - изображение
Израелски научни работници направиха още една стъпка към откриване на лечение на болестта на Паркинсон. Те са открили генетичен механизъм, свързан с тютюнопушенето, който пречи на развитието на дегенеративни заболявания.

Изследването е проведено от екип на израелските учени от Университетска болница Хадаса, Еврейския университет на Ерусалим, болниците Бейлинсон и Университета в Тел Авив, както и от италианския изследователски институт. Те изследвали данни от 677 пациенти с болестта на Паркинсон, 438 от които никога не са пушили, а 239 правили това в периода на изследване или по-рано.

В резултат, учените установили връзка между никотиновата зависимост и защитен механизъм, който предотвратява болестта. Установено е, че гените CHRNB5, CHRNB4 и CHRNB3, отговорни за предотвратяването на болестта, стават зависими от никотина.
Това откритие е помогнало на учените да разберат как никотинът предпазва от повреди, съдържащия се в мозъка допамин, който учените смятат, че е свързан с развитието на болестта.

"Комбинацията от гените, която ние установихме, е много важна, защото ни дава възможност да разберем по-добре механизма, по който пушенето намалява вероятността от Паркинсон", казва ръководителят на изследователската група, професор Бенджамин Лехрер. Въпреки това, той подчертава, че свързаните с пушенето болести надвишават ползите и че учените търсят нови лечения, които не включват вредни навици.

Връзка между пушенето и профилактиката на болестта на Паркинсон е идентифицирана за първи път през 2001 г. Установено е, че хората, които пушат (или са пушили в миналото), с 60% по-малко е вероятно да страдат от заболяване, което атакува централната нервна система, отколкото непушачите.

Предишни изследвания са открили други положителни ефекти на никотина - подобряване на паметта и концентрацията. В допълнение, цигарите помагат на шизофрениците да контролират симптомите си.

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниБотаникаНаучни публикацииХранене при...ИнтервютаЗдравни проблемиСнимкиИсторияВидеоЛеченияЗдравни съветиСпортКлинични пътекиАлтернативна медицинаСоциални грижиПсихологияСтатистически проучванияТестовеЛайфстайлАнкетиПроизводителиПатологияФизиологияОрганизацииМедицински изследванияСпециалисти