Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Български специалисти създадоха безглутенова бира

Български специалисти създадоха безглутенова бира

Български специалисти създадоха безглутенова бира - изображение

Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха технология за създаването на безглутенова бира, която може да се причисли към функционалните напитки. Технологията бе представена на VIII Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД). Акцент на събитието бе разработването на пиво с ниско съдържание на глутен, както и въздействието на бирата върху здравето на човек.

Чувствителността към съставката е наследствено състояние, което се дължи на консумацията на зърнени храни с глутен. Бирата обаче е сред така любимите и разпространени в световен мащаб питиета и създаването на пиво с ниско съдържание на глутен или без него, придобива все по-голяма популярност. Основна задача в тази посока е да се разработят напитки с ниско съдържание на глутен от различни зърнени суровини като киноа, ориз, елда, просо и други с подходящи вкусови и физико-химични свойства.

Пивоварите по света се опитват да намерят решение на проблема с безглутеновото пиво за тази част от хората с глутенова непоносимост, но почитатели на пивото. Предизвикателството за учените е и постигането на икономическа ефективност на производството и процесите при създаване на пивото, което да е приемливо и за потребителите.

Проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ, и зам.-директорът - доц. Силвия Милева, са водещите автори на 2 доклада върху изследванията на Института за производство на пиво от безглутенови суровини. Проучванията се базират на разработката на бира с ниско съдържание на глутен чрез използването на пивна мъст от ечемичен малц с добавени ориз, просо и царевичен грис в различни съотношения, заедно с два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ.

В изследването с най-висока антиоксидантна способност се отличава пробата от 40% ориз, следвана от 40% царевичен грис. С подбрания технологичен режим е създаден продукт с ниско съдържание на глутен – под 20 ppm (mg/l). С тези данни се покриват изискванията на Codex Alimentarius (CODEX STAN 118 – 1979), както и изискванията за етикетите за нискоглутенови и безглутенови напитки и храни. Бирата е получило добра дегустационна оценка и е с подходящ вкус и аромат за потенциалния потребител.

Разработките на бира без съдържание на глутен набират все по-широко търсене сред хора с глутенова непоносимост“, пояснява Проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ.

По отношение на влиянието на здравето от консумирането на умерено количество бира, доклад представи диетологът проф. д-р Донка Байкова и колектив. В презентацията „Пивото при здраве и болест - реалност и рекомендации“ се подчертава факта, че се създават все по-добри напитки с ниско съдържание на алкохол или без него поради модернизиране на технологиите за производство на различни видове бира. Важна част от това е, че безалкохолното пиво има всички характеристика на традиционна бира, а отсъствието на алкохол го прави по-подходящо за масовия потребител, защото оказва благоприятно влияние на здравето и обогатява диетата на съвременния човек.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Craig Stein Beverage

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиРецептиХранене при...Здравни съветиПсихологияСнимкиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаИсторияХрани и ястияНовиниБотаника