Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Вече има изкуствен яйчник

Вече има изкуствен яйчник

Вече има изкуствен яйчник - изображение
Изследователи от Brown University and Wowen Infants Hospital са изобретили първия изкуствен човешки яйчник. Новината е особено значима за медицината, защото разработката ще даде възможност да се провеждат по нов начин изследвания както върху проблемите на фертилността, също така и върху безплодието при болни от рак. Екипът вече е използвал в по-ранни експерименти лабораторно отгледани органи от зрели човешки яйцеклетки. "Изкуственият яйчник се състои от три основни типа клетки, а това е първият път, когато някой е създал 3D тъканна конструкция с тройна клетъчна линия", заяви Сандра Карсън, професор по акушерство и гинекология и автор на множество научни публикации по асистирана репродукция и генетика.

Надежда за всички

Карсън заяви, че експерименталният яйчник ще отговори на много фундаментални въпроси, изследващи реалната работа на здравите човешки яйчници. Лабораторният орган ще функционира и като тестови модел при изследването на клинични проблеми, като например излагането на токсини или други химикали, които прекъсват яйцеклетъчното съзряване и здраве.

"В болнични условия откритието е много важно, защото в бъдеще изкуственият яйчник може да изиграе съществена роля в запазването на плодовитостта на онези жени, които страдат от рак на половата система и им предстои тежко лечение" - казва Стефан Кроц, сътрудник в лабораторията на Карсън. Незрелите яйцеклетки могат да бъда спасени и замръзени преди началото на химио- или лъчетерапия, след което да бъдат доведени до узряване вън от тялото на пациентката именно в лоното на изкуствения яйчник.

За Framar.bg: списание Здраве

Още по темата:

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиСнимкиБотаникаЛайфстайлЗдравни проблемиАнатомияНовиниФизиологияСпециалистиИзследванияЛеченияИстория