Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Виртуалната реалност помага на пациентите след инсулт

Виртуалната реалност помага на пациентите след инсулт

Виртуалната реалност помага на пациентите след инсулт - изображение

Учени изпозлвали технологията на виртуалната реалност за рехабилитация на хора, претърпели инсулт. Идеята е на изследователска група от университета Орхус в Дания и представлява алтернатива на традиционната терапия, която се назначава на пациенти с това заболяване. При мозъчен удар обикновено се нарушават моторните функции, което създава проблеми с движението. 

В изследването са поканени да вземат участие 120 души, средната възраст на които е 62 години. Всички те са прекарали инсулт не повече от месец преди началото на изследването и имали нарушения в лека или тежка форма на двигателните функции на горните крайници. Преди началото на опита учените оценили колко свободно могат да движат ръцете си пациентите. 

Терапията продължила месец, а заниманията били четири-пет пъти седмично по няколко часа на ден. Групата била разделена на две. На едната се прилагала стандартната програма за рехабилитация, а на другата – технологията на виртуалната реалност, при която възрастните били насърчавани да участват в игра с ръцете си, на които се поставяли специални сензорни ръкавици.

Резултатите показали, че няма разлика между състоянието на мъжете и жените от двете групи. Ирис Брунер, която е автор на проучването, смята, че виртуалната реалност е ефективен инструмент за рехабилитация и може да се включи към основното лечение. И двата метода са полезни и е въпрос на лекарска преценка кой ще бъде предпочетен. Предимството на виртуалната реалност е, че за този вид рехабилитация пациентът не трябва да ходи до болницата, а може да я прилага и в дома си.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: shutterstock.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиСнимкиЗдравни съветиХранене при...ВидеоТестовеИсторияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияЗаведенияИзследванияБотаникаСпортСоциални грижиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеОбразование