Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Витамин С намалява риска от фрактура на бедрената кост

Витамин С намалява риска от фрактура на бедрената кост

Витамин С намалява риска от фрактура на бедрената кост - изображение

Витамин С прави костите по-здрави и намалява риска от фрактура на бедрената кост, сочи изследване, направено в Китай. Резултатите от него показват, че опасността от счупване на костите може да се намали с 5% за всеки 50 милилитра прием на витамина всеки ден. Това се равнява на един средно голям портокал или една четвърт чаша прясно изцеден сок.

Учените от университета „Джънджоу“ открили, че увеличаването на количеството витамин С укрепва още повече костите и предпазва от фрактури на бедрената кост. Действието му се изразява в това, че той стимулира клетки, наречени остеобласти, да се превърнат в зрели костни клетки.

Китайските експерти извършили метаанализ за оценка на връзката между консумацията на витамин С и опасността от счупване на бедрената кост. За целта проучили данните от шест подобни предишни изследвания, в които участвали общо 10 000 доброволци. Освен това учените сравнили как се отразява приема на витамина на 2899 пациенти с фрактура на бедрото с резултатите на 7908 здрави участници на същата възраст. Изводите от анализа били, че независимо дали витамин С се поема чрез храни или чрез сок, той заздравява костите и по този начин предотвратява счупванията.

Изследването е публикувано в сп. Osteoporosis International.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: ndtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...СнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаСъставкиИсторияФизиологияРецептиЛайфстайлИзследванияСпортКлинични пътекиСпециалистиЕ-тата в хранитеЛеченияБотаника