Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Времето не стига? - въпрос на организация!

Времето не стига? - въпрос на организация!

Времето не стига? - въпрос на организация! - изображение
За много от нас понятието за време е свързано с напрежение и повишен стрес. Защо някои хора имат чувството, че за тях то тече по-бързо, след като е еднакво за всички?

Понякога се опитваме на всяка цена да запълним деня с дейности, които далеч не са съществени. Трябва ли отново да миете колата си, след като е чиста? Точно днес ли е важно да обиколите магазините? Струва ли си наистина да приготвите ястие, което ще ви отнеме часове?
Времето е безценното богатство. Научете се да го пазите, не допускайте другите да ви ограбват. Истинският въпрос е: От какво имам нужда - от време или от брилянтно чиста баня? Ако често си го задавате, ще ви бъде по-лесно да икономисвате ценни минути и часове.

Без вманиачаване

Ако искате да сте перфектни, ви трябва три пъти повече време от нормално необходимото. Задълбочаването в детайлите ви отдалечава от същественото. Освен това никой не може да бъде перфектен!

Ясни приоритети

Какво е важното за вас? Щастието на децата? Успехът на вашия брак? Професионалната кариера? Парите? Приятелите? Само вие можете да си отговорите на тези въпроси. Когато вече добре знаете какво най-много искате от живота, вървете право към целта и си помогнете с добра организация.
Ако любовта е вашият приоритет, наистина й отделяйте повече време, отколкото за децата, работата и приятелите. Ако са децата - отбележете с червено в програмата си игрите с тях, спортните мачове, в които те участват, прожекциите на детски филми.

Не допускайте спешните неща да ви затрупат

Има спешни задачи и съществени задачи. Обикновено спешните привличат повече вниманието ни и отнемат време, което би трябвало да отиде за съществените. Дайте си сметка кое е по-важно и твърдо се ориентирайте към него. Опитвайте се да вниквате под повърхността на нещата.

Правете дългосрочни планове

Ако живеете от ден за ден, постоянно ще имате чувството, че сте претрупани със задачи, а и няма да знаете накъде ви водят те. Дайте си време да размислите спокойно за вашия живот, да разберете какво означава за вас той да бъде успешен, как се виждате след 5,10 или 15 години. Погледът далеч напред ще ви позволи да видите относителността на нещата днес и ще намали стреса. Освен това ще даде посока на живота ви.

Мислете за себе си

На хората, които по природа са щедри към другите, им е най-трудно да отделят време за себе си. Те мислят най-напред за партньора, децата, родителите, приятелите, колегите и не им остава нито минута за тях самите. Може би сте от тях? Трябва да знаете, че във вашия живот най-важният човек сте вие. Вашето психическо и физическо здраве е свързано с вниманието, което си отделяте.
Не се пренебрегвайте, за да не изпаднете в стресово състояние и депресия.

Щадете се

Не си поставяйте невъзможни задачи. Предвиждайте време за почивка и за удоволствия - имате право на това! Невъзможно и ненужно е да превърнете себе си в машина, която работи безотказно.

Още по темата:

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиСнимкиНовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлИсторияЗдравни съветиОрганизацииНормативни актовеРецептиИзследвания