Начало Здравна медиа Любопитно Екология Всяка 5-та речна риба във Великобритания е станала транссексуална

Всяка 5-та речна риба във Великобритания е станала транссексуална

Всяка 5-та речна риба във Великобритания е станала транссексуална - изображение

Всяка 5-та мъжка речна риба е станала транссексуална, поради почистващите препарати, противозачатъчните хапчета, козметика и пластмаса, които се изхвърлят в канализацията. Това установяват специалисти от Университета в Ексетър в 50 различни места във Великобритания.

Химикалите, съдържащи се в препаратите, оказват негативно влияние на рибата. Хормонът естроген, приемащ се от мъжките риби, ги прави същества с женски и мъжки характеристики. Задейства се механизъм, който предизвиква мъжката риба да се държи като женска – понижават се нивата на агресия, губи се способността на съперничество, което се свързва с привличането на женски, определящо ситуацията като по-малко вероятна по отношение на процеса на размножаване.

Химикалите, засягащи всяка пета риба влияят на процеса на производство и качество на спермата. Отчита се намаляване на процеса при някои екземпляри, а други са започнали да хвърлят хайвер.

Учените са открили, че при 20% от сладководните риби във Великобритания са едновременно с мъжки и женски характеристики. Отделно потомството на тези риби се характеризира с податливост на химическите промени.

От пречиствателните станции са идентифицирани повече от 200 химикали с естроген – подобни ефекти. Според учените някои от химикалите могат да окажат и по-сериозни последици на здравето на рибите като цяло.

Откритията на проф. Тайлър ще бъдат представени на 50-тия годишен симпозиум на Обществото за рибарство на Британските острови.

Материалът е публикувано в The Guardian.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Canal & River Trust

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниВидеоЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиРецептиХрани и ястияДиетиСпортИстория