Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Възглавницата застрашава здравето на човек

Възглавницата застрашава здравето на човек

Възглавницата застрашава здравето на човек - изображение

Известният британски дерматолог Лиз Окърли е категорична, че възглавниците, върху която хората спят често водят до здравословни проблеми. Според експерта негативното въздействие на спалното бельо и възглавници обикновено се подценява.

Хората не си дават сметка, че честото боледуване може да е причинено от определена възглавница. Кихането, кашлянето, сухостта в гърлото, сълзенето от очите, обострянето на астматичните проявления, дерматитите – всичко това може да е вследствие на неправилно използвано бельо и възглавница за отдих", коментира специалистът в интервю за изданието The Daily Mail.

Възглавницата е биологична бомба със забавено действие. Неприятните симптоми може да са дължат на алергия към домашни отпадъчни микроорганизми, заклещени във възглавниците. Ежедневно върху спалното бельо се настаняват милиони мъртви кожни клетки, които служат за храна на акари. В случаите, когато възглавницата не се подменя с течение на години, акарите и мъртвите кожни частици могат да стигнат до 10% от теглото си. В тях се съдържа ензим, към който човешкото тяло може да реагира много болезнено, особено ако човек е предразположен към астма или алергия.

Вероятността за замърсяване се увеличава, ако къщата не е напълно почистена. Нито един препарат не е в състояние да се бори ефективно с микробите при почистване на ниски температури.

Припомняме, че според проучване на израелските учени прането на ниска температура под 60 градуса може да предизвика алергии и дори да предизвикат астматичен пристъп.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Top Expert Choices

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съвети