Начало Здравна медиа Любопитно Екология В синята дупка на Големия бариерен риф са открити здрави коралови колонии

В синята дупка на Големия бариерен риф са открити здрави коралови колонии

В синята дупка на Големия бариерен риф са открити здрави коралови колонии - изображение

Учени, изследващи за първи път синята дупка в Големия бариерен риф, са открили в нея колонии здрави корали, съобщава thesun.co.

Голямата синя дупка е образувана по времето на предишни ледникови епохи. Намира се на 2 км. от остров Дейдрийм край бреговете на Североизточна Австралия – територия с най-малко проучвани части на Големия бариерен риф. За да стигнат до нея, водолазите е трябвало да пътуват 10 часа през нощта.

Екипът от специалисти са успели да изследват около 20 метра (65 фута) дълбочина на дупката, преди да достигнат големи седименти, бавно спускащи се към центъра.

Учените изказват своето възхищение от откритието, предвид двата последователни периода на избелване на корали през 2016 г. и през 2017 г. заради глобалното затопляне. Тези масови явления застрашиха оцеляването на рифовете, защото всяко избелване на коралите е предпоставка за образуването на множество мъртви зони.

Тази синя дупка с почти перфектно кръгла форма е била описана по-рано от геолози и може да се окаже по-стара от най-голямата известна дупка в Белиз“, коментира биологът Джони Гаскел.

корали в синята дупка

Сините дупки представляват огромни пространства, които се простират на голяма дълбочина под морското равнище. Тези формации са създадени през последните ледникови периоди, когато морското равнище е било с около 120 метра по-ниско. Леденият поток постепенно разваля варовика, вследствие на което се създават дълбоки дупки. След като ледниците се разтопят, запълват площта и образуват днешните сини дупки.

Подобни сини дупки съществуват на различни места по света, но за най-внушителната и голяма сред тях се счита синята дупка в Белиз - с диаметър над 300 метра и 125 метра дълбочина.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимки: thesun.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияСпортСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеПроизводителиРецепти