Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Гладуването може да помогне в борбата с детска левкемия

Гладуването може да помогне в борбата с детска левкемия

Гладуването може да помогне в борбата с детска левкемия - изображение

Гладуването може да е от полза в борбата с детска левкемия, защото се понижава нивото на хормоните, необходими за нейното развитие, съобщават изследователи от Университета в Тексас.  

Изследователите са установили, че един от методите за подпомагане лечението на левкемия е именно гладуването. Въздържанието от храна през ден преустановява развитието на едно от най-разпространените детски заболявания. Според учените това е доста обещаващ метод за въздействие на болестта. Излишното количество мазнина увеличава циркулацията в кръвта на хормона лептин, който играе ролята на "гориво" за развитието на заболяването.

Учените са изследвали лабораторни мишки, страдащи от левкемия, подложени на различен режим на хранене с лишения. Всички мишки са били с остра лимфобластна левкемия - най-често срещаната разновидност сред децата. Половината мишки са се хранили нормално, а втората половина са следвали режима на хранене през ден. Специалистите са оценили ефикасността на диетата по количеството на ракови клетки.

След 7 седмици гладувалите мишки не са отчели наличие на ракови клетки в кръвта. Гладуването е снижило нивото на лептин – хормон с ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма, както апетита и метаболизма. При първата група се е наблюдавало намаляване на показателите на лептин в кръвотока, както и в костния мозък. Този ефект е бил по-ясно изразен при повтаряне на диетата.

Мишките, които са се хранили нормално са починали средно в продължение на 50 дни. 75% от мишките на диета са живели повече от 4 месеца без признаци на заболяването.

Снимка: OurParents

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияЛайфстайлЛеченияМедицински изследванияКлинични пътекиОрганизацииЗдравни съветиДиетиСпортХранене при...Алтернативна медицинаБотаникаСнимкиПсихологияСоциални грижиИнтервютаРецептиЗаведенияАнкетиОбразованиеНормативни актовеСпециалисти