Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Гласът на жената се променя по време на бременността

Гласът на жената се променя по време на бременността

Гласът на жената се променя по време на бременността - изображение

Човешкият глас не само определя личността, но е и неин отличителен белег. В същото време полът определя какъв ще е гласът ни. Мъжкият е два пъти по-нисък от женския и разликата се проявява в периода на юношеството, когато под въздействието на тестостерона гласните струни на момчетата се удължават. Изследванията показват, че хормоналните колебания у жените също оказват влияние на гласовете им. Например, когато са в овулация, дамите започват да говорят с много по-висок глас.

Учени от Университета в Съсекс решили да проверят дали бременността влияе на женския глас особено като се има предвид, че в този период настъпват значителни хормонални промени. За целите на изследването специалистите направили повече от 600 записа на гласовете на 20 майки и на 20 жени, които никога не са забременявали. При дамите от първата група били направени записи преди и по време на бременността и пет години след раждането.

Анализът показал, че по време на бременност намаляват и минималната, и максималната честота на гласа като това засяга целия му диапазон и той става по-нисък и плътен. Приблизително година след това се възстановява обичайния. Учените предполагат, че понижаването на гласа е свързано с хормоналните колебания, но може да се дължи още на умората и на чисто психологически проблеми. И още една причина изтъкват изследователите и тя е свързана с факта, че хората с нисък глас биват възприемани като доминиращи, компетентни и надеждни личности. Напълно е възможно майките неосъзнато да искат да направят точно такова впечатление.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниФизиологияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаКлинични пътекиСнимкиСоциални грижиСпортИсторияНормативни актовеЛеченияНаучни публикацииВидеоПатологияИзследванияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиИнтервютаХранене при...Ботаника