Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Глюкозамин, хондроитин и МСМ в подкрепа на износените стави

Глюкозамин, хондроитин и МСМ в подкрепа на износените стави

Глюкозамин, хондроитин и МСМ в подкрепа на износените стави - изображение

Остеоартритът е прогресивно заболяване, произхождащо от износване на ставния хрущял. Повечето хора над 50 години , както и спортистите са предразположени към остеоартрит на различни стави - тазобедрени, коленни, лакътни и др. Износването и промяната на ставния хрущял води до нарушаване на неговата гладкост, еластичност и здравина. Получават се нацепвания по хрущялната повърхност , разрастване на костната тъкан, образуване на така наречените „шипове", които притискат около ставните тъкани и предизвикват вторични изменения на ставите. При остеоартрит засегнатите стави не произвеждат достатъчни концентрации от протеогликани и колаген - двете макромолекули, необходими за изграждане на здрави стави.

С възрастта ставите произвеждат по-малко от тези елементи. В допълнение на това възрастово обусловено намаление на производството на тези елементи, износването на ставите произхожда и от прекомерното действие на иначе допустимите разлагащи ензими. Различните ензими са необходими за отстраняване на хрущяли, които са повредени заради износване. Всичко това причинява болка, ограничена подвижност, скованост и чупливост.

Доказано е , че глюкозаминът забавя загубата на покривната тъкан на ставния хрущял. Той служи като градивен елемент. Това го прави главен физиологичен елемент на меките тъкани в човешкия организъм. Хондроитинът е другата най-важна съставка на съединителната тъкан. Той предотвратява навлизането на вода и хранителни вещества във възпалените стави. Това свойство на хондроитина подобрява кръвоснабдяването на съединителната тъкан. Това е от изключителна важност, тъй като съединителната тъкан няма добро кръвоснабдяване. Хондроитинът е концентриран в пикочния мехур и в кръвоносните съдове. Той предотвратява излизането на кръвта извън кръвоносните съдове и на урината извън пикочния мехур. Хондроитинът е безвреден и нетоксичен. Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат работят заедно за спиране износването на ставните хрущяли. Те стимулират по-големи концентрации на колаген и протеогликани и укротяват разлагащите ензими. Глюкозаминът и хондроитинът лекуват основополагащата причина за остеоартрит. МСМ(метил-сулфанил-метан) е сравнително нов натурален продукт. МСМ се бори с възпалението, като повишава системата за противовъзпалителен контрол на тялото и ускорява процеса на излекуване. МСМ осигурява сяра за укрепване на съединителната тъкан и има болкоуспокояващо действие.
Всеки един от тези елементи(глюкозамин,хондроитин и мсм)сами по себе си действат, но в комбинация с прецизно съотношение и добра дозировка(от производителя) резултатите няма да закъснеят, а точно това очакват хората с остеоартрит.

Глюкозамин 500мг.,хондроитин 400мг. и МСМ 400мг- 1300мг в една таблетка на канадската компания WEBBER NATURALS е едно добро решение, която се предпочита от все повече хора със ставни проблеми, които са пробвали какво ли не.

За Framar.bg: доктор Николай Станчев

Още по темата:

1.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...Здравни съветиНовиниАлт. медицинаЛеченияИзследванияСпециалистиБотаникаНаучни публикацииВидеоПсихологияИнтервютаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиАнкетиИсторияЗаболявания (МКБ)СнимкиЛайфстайл