Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Горещите вълни убиват повече хора от наводненията и ураганите

Горещите вълни убиват повече хора от наводненията и ураганите

Горещите вълни убиват повече хора от наводненията и ураганите - изображение

Климатичните промени осезаемо се отразяват на човешкото здраве и природните условия. Едно от последствията им са нарастващите горещи вълни през лятото, които взимат повече жертви, отколкото наводненията, бурите, градушките и ураганите. От Националния център по обществено здраве и анализи предупреждават, че това метеорологично явление напоследък все повече зачестява.

Терминът „гореща вълна“ означава задържането на температурата на въздуха над 30 градуса в продължение на повече от 3 последователни дни. За нашата страна е прието толкова да е границата, над която е опасно за здравето на хората. В столицата горещите дни са средно 20 през лятото, но увеличаването на температурата през този сезон дори с 2-3 градуса, повишава броя им.

Специалистите предупреждават, че първата вълна през лятото е най-опасна. Характерен за нея е т.нар. ефект на жътвата. Задържането на високи температури дни поред води до смъртта на хора в напреднала възраст с хронични или остри заболявания. В повечето случаи настъпва, когато все още организмът не е приспособен към новите условия, не са взети мерки или облеклото не е пригодено все още.

По голям е броят на смъртните случаи в големите градове заради оскъдната растителност и плътното застрояване. Рискът е по-висок за живеещите на последните етажи и в домове с лоша изолация, трудещите се интензивно на открито или в помещения без климатици.

Изследвания за периода 1960-2000 г., направени за територията на нашата страна, показват, че след 1985 г. са се увеличили горещите вълни. Те са характерни най-много за областите Велико Търново, Благоевград, Кърджали, Плевен, Пловдив, Русе, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Но метеорологичното явление вече може да се наблюдава и в останалите райони, въпреки че се появява по-рядко. София не е в списъка с рисковите градове, но през последните 20 г. има 2,3 случая на горещи вълни на година, продължаващи близо по 9 дни. През 2012 г. статистиката показва, че е имало 5 броя, обхванали общо 65 дни. Като много горещо се определя и лятото на 2017 г. както в България, така и в Южна Европа.

Горещата вълна може да причини топлинен удар, който е най-опасното следствие от нея. Той може да увреди мозъка и други жизненоважни органи, както и да причини смърт. Дехидратирането на тялото и излагането на високи температури са краткия път към топлинния удар. Първият показател, че е настъпил е чувството за изтощение, появата на гадене, повръщане, дезориентация, загуба на съзнание, главоболие, чувствителност към светлина. Важни признаци са липсата на потене, зачервяване на кожата и учестен пулс и дишане.

Най-застрашени от горещите вълни и от настъпването на топлинен удар са възрастните хора, особено тези над 75-годишна възраст. Те имат намален терморегулаторен отговор, което означава, че имат ниска степен на изпотяване, малък приток на кръв към кожата и ниска функция на сърдечносъдовата система. Рискът от бъбречна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм е по-висок в сравнение с останалите хора. Втори по застрашеност са хронично болните, които страдат от диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване, респираторни и бъбречни заболявания, с психични и поведенчески разстройства, неврологични болести. Особено внимание е необходимо при бебетата, бременните и малките деца. В горещините някои лекарства също могат да окажат влияние, както и наркотиците и алкохола.

Специалистите съветват да се избягва излизането през горещите дни, да се обитава най-хладната стая в дома и прозорците да се затварят през деня и да се отварят през нощта. Не се препоръчват физическите натоварвания, да се вземат хладки душове и да се носят светли и леки дрехи заедно с шапка. За максимален ефект пред вентилатора може да се постави купа с лед, ако температурите преминат 35 градуса.

Сега близо 30 на сто от световното население живее при климатични условия, които предизвикват опасно високи температури поне 20 дни в годината. Учените смятат, че процентът ще се повиши и тогава 48 на сто от хората на Земята ще са застрашени до края на този век. Намаляването на парниковите емисии няма да помогне за понижаването на числото.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: cleanmalaysia.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлТестовеАлт. медицинаСпорт