Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Гръдните импланти увеличават риска от рядък случай на рак на кръвта

Гръдните импланти увеличават риска от рядък случай на рак на кръвта

Гръдните импланти увеличават риска от рядък случай на рак на кръвта - изображение

Жените, които си поставят гръдни импланти, могат да развият анапластичен голям клетъчен лимфом. Той представлява агресивна форма на нехочкиновия лимфом, който засяга по-възрастните и по-често се проявява при мъжете.

Новото изследване е дело на специалисти от Свободния университет в Амстердам. Те анализират данни на пациенти, които имат нехочкинов лимфом в периода между 1990-а и 2016 г. От общо 43 жени, на които е поставена диагнозата анапластичен голям клетъчен лимфом, 32 са имали гръдни импланти.

Учените са категорични, че проучването няма за цел да докаже дали и как имплантите могат да доведат до този рядък вид рак. То е и ограничено, защото броят на изследваните е много малък. Няма яснота и поради какви причини наличието на импланти повишава риска от тази рядка форма на рак. Една от причините, според изследователите, може да се крие в реакция на имунната система, но може да става дума и за възпалителен процес на повърхността на импланта.

В същото време обаче проучването е значимо, защото насочва вниманието към проблема. „От огромно значение е, жените да бъдат информирани за риска, когато обмислят варианта да си поставят импланти, за да могат да направят информиран избор“, убедена е д-р Дафни де Йонг, водещ автор на изследването.

Д-р Йонг е категорична, че осъществените от тях проучвания са важни и независимо от резултатите, рискът да се развие анапластичен голям клетъчен лимфом е много малък. До 75-годишна възраст само една на всеки 7 жени с импланти може да има подобно заболяване.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПатологияХранене при...НовиниКлинични пътекиЛеченияАлт. медицинаБотаникаЛюбопитноСнимкиПсихологияИнтервютаНормативни актовеЛайфстайл