Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Да пием вода: как, дали, кога и колко - част 3

Да пием вода: как, дали, кога и колко - част 3

Да пием вода: как, дали, кога и колко - част 3 - изображение

Водородна, алкална, кокосова, с колаген... Всеки ден в търговската мрежа се появяват нови видове вода. Едни ни обещават вечна младост, други - изцеление от всички болести, трети просто и скромно ни предлагат утоляване на жаждата. Струва ли си да плащаме за красиви бутилки с живителна течност, от колко литра такава всъщност имаме нужда дневно, какво говори етикетът върху бутилката минерална вода... В следващите редове се поставят редица въпросителни, на които отговарят Робин Джефта (нутрициолог и диетолог), Ксения Селезньова (лекар-диетолог в Клиниката на института по хранене РАМН, кандидат на медицинските науки), Лоуренс Амстронг (Директорът на лабораторията UCONN’s Human Performance Lab) и доктор Леонид Елкин.


Какво показва етикетът върху бутилираната минерална вода?

Етикетите върху бутилираната минерална вода трябва да дават информация за минерализацията (г/л), йонния състав (мг/л), източника на добиване, производителя, неговия юридически адрес и действителния адрес на производство, датата на бутилиране, срок на годност и условия за съхранение, включително след отваряне на бутилката.

Определенията "най-чиста" и "жива" са просто маркетинг. Наливайки си чаша вода от бутилка с обозначение "природна минерална", може да сте сигурни, че пиете вода от подземни източници (артезиански кладенци и извори), където подпочвени води не попадат. Нейният състав не се подлага на химична обработка и до търговските обекти достига в първоначалната си форма с вихъра си от микроелементите, заложен от природата.

 

Получавам ли вода от хранителните продукти?

Информация за процентното съдържание на вода в някои храни по данни на The USDA National Nutrient Database for Standard Reference:

90-99%

Обезмаслено прясно мляко, пъпеш, диня, ягоди, маруля, целина, спанак, краставица, тиква, зеле

80-89%

Сок, кисело мляко, ябълка, грозде, портокал, морков, броколи, круша, ананас

70-79%

Банан, авокадо, извара, рикота, печен картоф, царевица, скариди

60-69%

Паста, зеленчуци, сьомга, сладолед, пилешки гърди

50-59%

Кайма, фета, стек

40-49%

пица

30-39%

Чедър, хляб

20-29%

Бисквити, торти

10-19%

Масло, маргарин, стафиди

1-9%

Ядки, крекери, фъстъчено масло, бисквити с шоколад, трици

 

Наистина ли водата влияе върху състоянието на кожата?

Диетологът Робин Джефта отговаря на този въпрос: "Сама по себе си водата произвежда до 60% от колагеновия протеин, затова, ако пиете достатъчно вода, това ще е първата стъпка към подобряване състоянието на кожата". С това твърдение е съгласен доктор Елкин, който допълва: "Ако всяка клетка е запълнена с вода, непрекъснато се произвежда колаген, стареене на кожата няма".


По какво се различават алкалната, водородната, динената и други видове вода? Как действат върху организма?

"Ултра модерните алкална, водородна и други видове вода не биха навредили на здравето, но от тях да се очакват чудодейни свойства не е правилно, още повече, че задълбочени клинични изследвания в тази посока още не са провеждани", убедена е Селезньова.

Леонид Елкин: "Много специалисти смятат, че алкалната вода е полезна за здравето. Тя предпазва от развитието на болести, забавя процеса на стареене, не позволява формирането на свободни радикали, извежда токсините. Водородът е най-мощното оръжие в борбата със свободните радикали, допринася за стартиране синтеза на колагена и еластина. Бих препоръчал такава вода да се включи в менюто. Водата с алое бързо прониква в клетките, осигурява подобрение на калциевия обмен, укрепват се защитните сили на организма, имунната система. Динената вода в голяма степен е просто освежаваща напитка. В нея се съдържат витамини С, Е, от група В. Водоралслото хлорела в състава на водата подмладява организма, оказва противовъзпалителен ефект, укрепва имунитета, също така нормализира нивото на глюкозата в кръвта. Колагеновата вода е вода с разтворен в нея колаген, но учените все още спорят дали той прониква в клетките. Колкото до пробиотиците, те са работещо средство за по-добри функции на стомашно-чревния тракт, за нормализиране на обменните процеси и за детоксикация на организма."


В какво се състои ползата от популярната кокосова вода?

Кокосовата вода съдържа натурални електролити, калий и натрий, а това са ключови компоненти за рехидратиране на нашето тяло. "Тя е добра за укрепване на кръвоносните съдове, за подобряване на стомашно-чревната дейност, за нормализиране на водно-солевия баланс", отбелязва Елкин.

Електролитите са важни за нормалната работа на нервната и мускулната системи, затова спортистите често приемат обогатени напитки. Кокосовата вода е натурална, в нея липсват оцветители и захар, но въпреки полезните й за човека характеристики, тя не се препоръчва за редовна консумация, тъй като не сме генетически предразположени към нея.

 

<<< Към част 1
<<< Към част 2

 

По материал на Е. Данилова, публикуван в rbc.ru, юни 2018
Снимка: iphones.ru

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноНовиниХрани и ястияВидеоЗдравни съветиСнимкиДиетиСпорт и туризъмИсторияФизиологияРецептиСпортАлт. медицинаНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации