Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Детето може да се върне към лека физическа активност седмица след сътресение на мозъка

Детето може да се върне към лека физическа активност седмица след сътресение на мозъка

Детето може да се върне към лека физическа активност седмица след сътресение на мозъка  - изображение

Дете, получило сътресение на мозъка, може да се върне към спортните занимания след седмица, за да ускори процеса на възстановяване, информират канадски учени.

Според специалисти почивката на легло не е най-добрия вариант за лечение на сътресение на мозъка при децата. Канадските учени са доказали, че тактиката да се изчаква физическо натоварване до пълното отстраняване на симптомите не е много полезно за здравето на детето. При този начин на действие симптомите не само се съхраняват, но и се влушават.

Специалистите уточняват, че по-добрият модел за възстановяване е завръщането на активните движения на детето след седмица почивка. По този начин симптомите изчезват много по-бързо. Уточнява се, че под активни тренировки се считат разходките пеша, леко физическо натоварване, а не стандартна тренировка по футбол или ръгби, от които е възможен нов удар по главата.

Резултати от изследвания са потвърдени дори сред деца с два или три броя сътресения на мозъка. Класическите симптоми на тази травма са гадене, болка в главата и губебе на съзнание. При всичките случаи ранното възвръщане към физическа активност води до намаляване и изчезване на симптомите около месец след травмата.

Специалистите подчертават, че при такава травма децата трябва да бъдат под постоянно наблюдение и не трябва да практикуват спортни дейности с повтарящи се движения. Това не означва, че не те трябва да бъдат лишавани от леки физически натоварвания.

Снимка: LandLykke

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлАлтернативна медицинаПсихологияЗдравни съветиФизиологияПатологияСнимкиОрганизацииИсторияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаникаСпециалистиЛеченияСоциални грижиРецептиИнтервютаАнкетиОбразованиеНормативни актовеЗаведения