Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата, които гледат твърде много телевизия, са по-склонни към престъпни прояви

Децата, които гледат твърде много телевизия, са по-склонни към престъпни прояви

Децата, които гледат твърде много телевизия, са по-склонни към престъпни прояви - изображение

Децата, които гледат твърде много телевизия, са значително по-склонни към престъпни прояви или агресивно поведение като възрастни, предупреждават новозеландски изследователи.

В своя научен експеримент те проследили навиците на хиляда души, родени в началото на 70-те години на XX в. - от детството до навършването на 26 години. Експертите са открили категорична връзка между времето, прекарвано от тях като деца в гледане на телевизия, и антисоциалното поведение им в по-късна възраст.

"Рискът от престъпно поведение в младежките и по-късните години се повишава с близо 30 процента с всеки час, в който детето е гледало телевизия, изчислено в рамките на една седмица. Намаляването на времето, прекарано пред телевизора, би могло да намали размерите на подобен тип прояви в обществото", категорични са изследователите.

През 2016 година проучване в същата област, но направено от британски психолози, показа, че дори едва 15 минути гледане на телевизия, лишават децата от креативност. Резултатите от него показаха още, че времето, посветено на анимационни филми, увеличава риска от загуба на креативност и лишава малчуганите от възможността да развиват въображението си.

От друга страна, здравните специалисти съветват родителите да ограничат времето, прекарано пред телевизора, и заради физическото здраве на децата. Редица изследвания показват, че гледането на телевизия в продължение на повече от два часа дневно повишават риска от затлъстяване и от повишено кръвно налягане при децата.

Заседналият начин на живот и липсата на физическа активност в детството са предпоставка за развитие на хипертония, сърдечносъдови заболявания и исхемична болест на сърцето в по-късна възраст.

Снимка: Clicksanatate.ro

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСнимкиАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияРецептиАлтернативна медицинаХранене при...СпортИсторияИнтервютаСоциални грижиОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника