Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Домакинската работа е добра профилактика срещу рака на гърдата

Домакинската работа е добра профилактика срещу рака на гърдата

Домакинската работа е добра профилактика срещу рака на гърдата - изображение

Домакинската работа като чистене, подреждане, миене е много добра профилактика срещу рак на гърдата, твърдят изследователи от Британския институт.
Учените са изследвали влиянието на различните видове физическа дейност върху образуването на ракови клетки. В мащабното проучване са участвали над 200 00 доброволки на зряла възраст и жени в менопауза от девет европейски държави. Жените са наблюдавани в продължение на седем години, като за целия период са се разболели едва 3 400 дами.

Специалистите са установили, че физическата активност от домакинската работа е доста по-ефективно средство за превенция срещу коварното заболяване, отколкото дейности с по-голям разход на енергия, практикуващи се по-рядко. Бърсане на прах, подреждане, миене на съдове и други се отразяват изключително благоприятно предимно за дамите, които не са навлезли в периода на менопаузата. За жените в менопаузата активното спортуване за кратък период оказва по-добри резултати.

Изводите от проучването сочат, че сръчните домакини намаляват с 30% риска от развитието на карцином на гърдата. За дамите в менопауза рискът от заболяването възлиза на 20%. Относно по-младите представителки на нежния пол домакинството не играе съществена роля в предпазването от рак.

Според британските учени най-важният извод е, че най-добрата превенция срещу заболяването са слабо интензивните упражнения.

Активността е от изключителна важност в предотвратяването на карцином на гърдата и сред редица други проучвания на учени от Канада и САЩ.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: goodhousekeeping.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортНовиниИсторияПатологияВидеоИзследванияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияБотаника