Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Електронните цигари вредят на дихателната система

Електронните цигари вредят на дихателната система

Електронните цигари вредят на дихателната система - изображение

Електронните цигари може да се окажат по-опасни от вредния навик заради химикал, който може да раздразни силно дихателната система.

Експерти установиха, че модерните електронни цигари съдържат загряващ елемент, който превръща течноста с никотин от пълнителя в пара, която се вдишва.

Това предизвиква усещане подобно на тютюнопушене, но без канцерогенните химикали от цигарения катран.

"Загряването на химикала пропиленгликол, който се съдържа в пълнителя, обаче може да раздразни силно дихателната система", предупреди д-р Елизабет Пот от Федералния център по здравно обучение в Кьолн.

90 процента от съдържанието на пълнителя е именно този химикал.

През 2009 г. американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата анализира пълнители на електронни цигари и установи в тях следи от карценогена нитрозамин и други потенциално вредни съставки.

Производителите тогава изтъкнаха, че тютюневите изделия съдържат много повече нитрозамин.

Смята се, че тази година потребителите на електронни цигари във Великобритания ще станат над милион. Една от водещите британски фирми, която ги произвежда, продава над 100 бройки дневно.

Много от марките, които се предлагат във Великобритания, се внасят без инспекция. Устройствата не съдържат тютюн и не се регулират по същия начин като тютюневите изделия.

Електронните цигари не спадат и в категория медицински устройства, тъй като не се регулират като останалите заместващи никотина продукти.

Професор Джон Бритън от Кралската лекарска колегия смята, че трябва да има по-сериозно регулиране на електронните цигари, което ще гарантира стандарт и по-добро качество.

Тези изделия вече са забранени в Канада, Австралия и някои американски щати. Наскоро употребата на електронни цигари бе ограничена и в Хановер, Германия.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПроизводителиСоциални грижиИсторияИзследванияНормативни актовеЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиСтатистически проучванияАнкетиБотаникаФизиологияПатологияХранене при...СпортКлинични пътекиЗаведения