Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жена открива болни от Паркинсон по миризмата

Жена открива болни от Паркинсон по миризмата

Жена открива болни от Паркинсон по миризмата - изображение

Диагнозата Паркинсон всява ужас дори в най-големите стоици. Към момента болестта е нелечима, а ранно откриване е трудно.

65-годишната британка Джой Милн твърди, че има способността да подуши заболяването при хора.
Тя първо забелязва миризмата на съпруга си, като я описва като "много коварен мускусен аромат", и то 6 години, преди да му бъде поставена диагнозата Паркинсон от лекари.

Тя прави връзката с миризмата, след като се присъединява към благотворителна организация за хора, страдащи от Паркинсон, и се среща с други хора, страдащи от болестта. Жената открива, че всеки болен има същия аромат. Това кара изследователи в университета в Манчестър да проверят уменията й в контролирана лабораторна среда. Те откриват, че тя може с много голяма точност да идентифицира хората с Паркинсон, подушвайки тениските, с които те са спали.

Счита се, че себумът (мазнината, с която се смазва и хидроизолира кожата) е химически променен в страдащите от заболяването. Така се създава уникален химикал, който може да бъде открит само от тези, с невероятно обоняние, като например г-жа Милн.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаучни публикацииЗдравни проблемиНовиниХранене при...ИнтервютаЛюбопитноСнимкиИсторияВидеоСпортЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиБотаникаАлтернативна медицинаЛайфстайлПсихологияРецептиФизиология