Женското сърце обича риба
Изследването за пръв път фокусира вниманието върху жени на възраст между 15 и 49 години и незабавния благотворен ефект за сърцето от консумацията на риба.
Жените, които рядко консумират риба, са с 50 на сто повече сърдечно-съдови увреждания за 8-годишен период в сравнение с онези, които редовно я похапват, отбелязват изследователите.
Общо погледнато, рискът от сърдечно-съдови увреждания за жените, които въобще не ядат риба, е с над 90 на сто по-голям, отколкото за жените, които ядат риба всяка седмица.
8-годишното изследване обхванало 49 000 жени на средна възраст 30 години. Когато искаме да изпратим здравни послания до младите хора, най-голямата трудност е, че благотворният ефект обикновено се наблюдава едва след 30-40-годишна възраст, заяви един от ръководителите на изследването Марин Стром. Изследването ни обаче показва, че това не е така.
Повечето от анкетираните жени, които редовно консумират риба, заявили, че ядат сьомга, риба треска, херинга и скумрия, които са богати на омега-3 мастни киселини. За да се почувства благотворният ефект от консумацията на риба, е нужно тя да присъства в менюто поне два пъти седмично, поясни Стром. Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.
За Framar.bg: Актуално.ком
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- С Google Street View може да се изчисли рискът от коронарна болест на сърцето
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Подобряване на психичното здраве: добавки и хранене
- Как да предпазим сърдечното здраве на жените на работното място
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Хранителни добавки при менопауза
- Омега-3 мастни киселини
Коментари към Женското сърце обича риба