Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Животът на по-висок етаж намалява шанса за оцеляване при инфаркт

Животът на по-висок етаж намалява шанса за оцеляване при инфаркт

Животът на по-висок етаж намалява шанса за оцеляване при инфаркт - изображение

Животът на по-висок етаж от сграда намалява шанса на човек да оцелее при инфаркт. Това стана ясно от резултатите на ново канадско проучване.

Учените твърдят, че над 16-ия етаж човек няма почти никакъв шанс да оцелее при спиране на сърцето.
Причината е, че е нужно повече време спасителните екипи да стигнат до пострадалия. Всяка минута забавяне намалява шанса за положителен изход с от 7 до 10 процента. Това сочат данните на учените от Торонто.

Те са провели изследването с повече от 8 хиляди души, които са преживели инфаркт в периода 2007-2012 година.

Оцелелите от тези, които живеят под 3-ия етаж са 4,2 процента. При тези от по-горните етажи процентът спада до 2,6%. При хората, които живеят над 16-ия етаж процентът е незначителен – едва 0,9%. Разгледани са случаите на 30 души, които живеят над 25-ия етаж и са получили инфаркт и нито един от тези пациенти не е оцелял.

От проучването се разбира, че по-дългото време между пристигането на медиците и първия контакт с пострадалия на място е едно от най-вероятните обяснения за по-малкия брой оцелели.

Експертите предупреждават, че строежа на все повече високи сгради се увеличава негативното влияние върху оцеляването на хората.

В канадското изследване се казва още, че шансът за оцеляване може да се увеличи, ако е намалено времето за реакция при спиране на сърцето в многоетажните сгради.

Препоръчва се поставянето на дефибрилатори на определени етажи в по-високите жилищни сгради. Важно е също близките на пострадалия да се уверят, че медицинският екип ще има бърз достъп до асансьор след пристигането си.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияКлинични пътекиТестовеЛайфстайлНовиниИсторияПсихологияСнимкиПатологияВидеоАлт. медицинаЛеченияАнкетиЗдравни проблемиБотаникаСпортСоциални грижиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизации