Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Замърсяване и здраве в училищната среда

Замърсяване и здраве в училищната среда

Замърсяване и здраве в училищната среда - изображение
  В гр. Сентандре, Унгария, се проведе първата работна среща по проект "SINPHONIE - замърсяване и здраве на вътрешната училищна среда: мрежа за наблюдение в Европа". Той е възложен и финансиран от Европейската комисия за продължителност 2 години - от октомври 2010 до октомври 2012 г. Участваха предварително одобрени от ЕС 38 здравни институции от 25 държави; за България това бе "Лаборекс" ЕАД-МЗ с изп. директор доц. Александър Спасов.

  Проектът SINPHONIE има за цел да разшири събирането на повече и по-качествени данни за вътрешната училищна среда от училищата и детските заведения и да усъвършенства състоянието на сградния фонд и условията за пребиваване на ученици и учители по отношение качеството на въздуха.

  Съвременните хора прекарват над 90% от времето си в закрити помещения; този процент е още по-висок за новородени, немощни старци, инвалиди или болни. Поради това трябва да се следят и естеството и концентрациите на замърсители във все по-големия брой изкуствено изградени и поддържани вътрешни среди, което зависи от състава на строителни материали, облицовки, обзавеждане и продукти за потребителите, вкл. почистващи препарати и поддръжка. Дихателните алергии нарастват все повече и този проблем засяга от 3 до 8% от възрастното население (още повече сред децата). Повече от едно на всеки 3 деца в Европа страда от астма или алергия. Децата прекарват една трета от ежедневието си в училищна среда и те не могат да я избират. В това отношение проблемът със замърсяването на въздуха в училищните помещения се обостря чувствително.

  "Лаборекс" ЕАД-МЗ ще проведе съответното проучване в нашата страна. Резултатите ще бъдат сравнени между партньорите по проекта, като те ще подготвят здравни препоръки към ЕК за подобряване условията в училищата и детските градини.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияОбразованиеЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеЛайфстайлАлтернативна медицинаОрганизацииСпортХранене при...ПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияТестовеАнкетиИсторияОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника