Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Заседналият начин на живот води до преждевременно застаряване

Заседналият начин на живот води до преждевременно застаряване

Заседналият начин на живот води до преждевременно застаряване - изображение

По-възрастните жени, които водят заседнал начин на живот, губят осем години от живота, съобщават изследователи от Медицинския факултет на Университета в Калифорния, Сан Диего.

В изследване са участвали 1500 жени на средна възраст 64 – 95 години. На десният им крак е бил закрепен акселерометър, който е отчитал физическата активност на дамите в рамките на седем дни през деня и през нощта. След това учените са измерили дължината на теломерите – крайните части на хромозомите, чийто ускорение е свързано със стареенето.

Установено е, че при тези жени, които са се занимавали с физически упражнения дори 30 минути на ден, дължината на теломерите е била повече, от тези, които са водили заседнал начин на живот. Това показва, че клетките се състаряват по-бързо при хората без активно движение в ежедневието си. При възрастните хора и тези на средна възраст това значително увеличава риска от развитието на сериозни заболявания като диабет, рак и други.

Теломерите се състоят от редица повтарящи се последователности на ДНК-то. Те защитават размножаващите се хромозоми от повреждане, въпреки че при всяко делене клетките се съкращават. Счита се, че този процес е свързан с процеса на стареене и клетките с твърде къси теломери не са в състояние да изпълняват функциите си и загиват.

Статията с резултатите, публикувани в American Journal.

Снимка: Alfa img


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСпортЛайфстайлСнимкиСпециалистиЛеченияНовиниПсихологияСоциални грижиИсторияРецептиХранене при...Ботаника