Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Захарта може да се използва при лечение на респираторни заболявания за в бъдеще

Захарта може да се използва при лечение на респираторни заболявания за в бъдеще

Захарта може да се използва при лечение на респираторни заболявания за в бъдеще - изображение

Биолози от университета в Манчестър в екип с други чуждестранни изследователи установили, че обикновената захар може да се използва за лечение на редица респираторни заболявания. Проучване на учените върху мишки показва, че клетките имат способността да използват глюкозата за регулиране на имунната система по време на белодробно възпаление. Резултатите сочат, че блокирането на захарните рецептори в билите дробове може да намали възпалението при хронични болести като астма, алергии и паразитни инфекции. От друга страна, имунният отговор срещу някои инфекции може да бъде подобрен чрез вдишване на захарни разтвори.

„Респираторните заболявания причиняват ужасни страдания както в развиващия се, така и в развития свят. Стотици хора постъпват в болница всеки ден с пристъпи на астма, докато потенциално смъртоносни паразитни инфекции в белите дробове са ендемични за голяма част от Африка и Азия. Идеята, че изменението на глюкозните нива в белите дробове може да бъде критичен фактор в терапията на тези състояния е изключително вълнуващо“, казва водещият изследовател проф. Андрю Макдоналд от университета в Манчестър.

Проучването е съсредоточено върху бели кръвни клетки, наречени макрофаги, които имат важна роля в нашето тяло. Те откриват и премахват патогенни организми и остатъци. Екипът от учени отрил, че тези клетки в белите дробове се нуждаят от правилните нива на енергиен източник – глюкоза, за да могат да функционират правилно.

Изследователите тествали връзката между макрофагите и глюкозата при мишки като използвали специален протеин, наречен интерлевкин 4. Той може да бъде открит, когато възникне възпаление, причинено от астма или паразитна инфекция и сигнализира на други клетки в имунната система. Неочаквано за специалистите макрофагите в белите дробове на гризачите, третирани с интерлевкин 4, не реагирали нормално. Лошият резултат е свързан с неуспех на клетките да приемат или използват глюкозата.

„Тъй като е известно, че много клетки в белия дроб имат глюкозни рецептори, смятаме, че е възможно бъдещо разработване на лекарство. Опитът да се лекува агресивното възпаление чрез блокиране на глюкозата би бил балансиращ акт, защото всички живи същества се нуждаят от общ енергиен източник“, коментира Макдоналд.

От друга страна, възможно е доставянето на глюкоза да увеличи възпалението в помощ на защита срещу някои белодробни инфекции. Разумно е да се предположи, че краткотрайната инхалационна терапия може един ден да работи като такова лечение.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияДиетиСнимкиАлт. медицинаНовиниЛюбопитноВидеоСпортАнкетиЛайфстайлЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводителиЛеченияИсторияХранене при...Здравни проблемиОрганизацииСпециалистиКлинични пътеки