Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... За някои хора белият хляб е по-полезен от черния

За някои хора белият хляб е по-полезен от черния

За някои хора белият хляб е по-полезен от черния - изображение

Всеки човек е различен и затова на всеки човек храната влияе по различен начин. Това важи и за насъщния. За някои хора белият хляб е много по-полезен от черния, пълнозърнестия, твърдят израелски учени.

В изследване са участвали доброволци на различен хранителен режим – едни са консумирали пресен пълнозърнест хляб с квас, а другите бял хляб. Експериментът е продължил една седмица, с една седмица почивка, след което участниците са разменили режима на хранене. Изследвани са нивата на мазнините, глюкозата, холестерола, микроелементите и чревните бактерии на доброволците.

Резултатите са се оказали много противоречиви на очакванията на учените. Оказало се е, че няма клинично значима разлика между ефекта на двата вида хляб, за който и да е от определените параметри.

За някои хора консумирането на бял хляб е по-добре и се чувстват по-добре, а други реагират по-добре на пълнозърнестия“, коментира авторът на изследването проф. Еран Сегал.

Според специалистите това се дължи на личната гликемична реакция и на индивидуалното съчетания на чревните бактерии. Разликата между ефекта от двата вида хляб е доста малка.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: misshomemade.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлВидеоХрани и ястияЛюбопитноНовиниИнтервютаДиети