Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Златото полезно за борбата с рака

Златото полезно за борбата с рака

Златото полезно за борбата с рака - изображение
Според учени от Египет златото оказва благотворно влияние в борбата с рака. На пресконференция в Националния център за научни изследвания в Кайро д-р Мустафа ас Сеид обяви, че според проведените от екипа му клинични опити наночастици от злато могат да предотвратяват разпространението на злокачествените тумори.
Изследователите успели да спрат нарастването на раковите клетки благодарение на златни наночастици, вкарани в тумора чрез лазер. При това, твърди Сеид, въздействие се оказва само върху поразените клетки, а на здравите не се нанася никаква вреда.
В момента учените правят клинични изпитания с животни и ако се потвърди отсъствието на странични ефекти, ще започнат изпитания и върху болни хора. Египтяните са убедени, че ефикасното използване на наночастиците от злато може да изиграе решаваща роля в лечението на рака на черния дроб, бъбреците и далака.
Заради уникалните си физически и химически свойства златните наночастици привличат голям интерес от страна на учените. В съвременната медицина златото вече се прилага в диагностиката и лечението на редица заболявания, включително и на злокачествени тумори. Освен разпространената химиотерапия, в която се използват колоидни разтвори на радиоактивно злато, днес съществува и съвършено нов метод. При него се предвижда въвеждане в туморната тъкан на микроскопични златни нанокапсули и въздействие с инфрачервени лъчи върху тях.
Така раковите клетки загиват, а здравата тъкан остава неповредена. При експерименти с животни златните частици са използвани за спиране на рака чрез атрофия на кръвоносните съдове на тумора. Но изпитания с хора още не са правени.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНормативни актовеМедицински изследванияАлтернативна медицинаНовиниЛеченияЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиИсторияБотаникаСъставкиЛайфстайлРецептиСнимкиСпортЕ-тата в хранитеПатологияХранене при...Направления в медицинатаНаучни публикацииЗаведенияОрганизацииПрезентацииАнкети