Иглотерапията лекува болести, пред които класическата медицина е безсилна

Иглотерапията лекува болести, пред които класическата медицина е безсилна - изображение
За близо 60 болести СЗО препоръчва иглотерапията като първо средство за лечение, а за още 140 - като допълнително за облекчаване на страданието, казва д-р Емил Илиев, президент на Българското дружество по традиционна китайска медицина.

С тази терапия успешно се помага на страдащите от мигрена, на които медикаментите обикновено не действат. При правилно лечение с иглотерапия над 90% от тези болни се излекуват. Но това трябва да се прави от компетентни хора, упорито и системно. Мигрената не минава от 10 процедури, подчертава специалистът. Акупунктурното лечение е ефикасно, но изисква по-голяма продължителност, между отделните серии трябва да се правят почивки, после се назначава нов курс. И някои хора просто нямат търпение или достатъчно време за тях.
Наскоро д-р Илиев помага на пациентка с диагноза херпес зостер, страдаща от силни болки в лявата половина на лицето, които са овладени само за около седмица. Последствие от това заболяване понякога са тежки невралгии, които мъчат хората с години. В такива случаи иглотерапията е отлично средство да бъдат предпазени болните от продължителни страдания.

Спастичният колит (запек), който тормози толкова много хора и може да бъде причина за тежки заболявания, тъй като води до натрупване на токсични вещества в организма, също се влияе добре от това лечение. Добре се повлиява от акупунктурата и астмата. С иглотерапия много по-добре от всичко останало може да се лекува и анорексията. Но пациентите не ги бодат с игли, а съответните точки по тялото се обгарят чрез постепенно загряване с мокса - специални пелинови пури. Процедурата е приятна за болните, а нагревките водят до подобряване на апетита. При д-р Илиев са идвали тежки случаи, на които медицината вече е била безсилна да помогне. Тогава единствената надежда за спасение остава акупунктурата.

Д-р Емил Илиев е прочут с това, че е разработил метод за лечение на кръговата плешивост (алопеция ареата), която понякога се развива в най-тежката си форма на обезкосмяване по цялото тяло. Тази диагноза няма нищо общо с нормалната плешивост. При страдащите от заболяването косата почва да пада на кръгове, откъдето идва и името й. И понякога се стига до пълно обезкосмяване. С традиционните медикаментозни средства в клиниките успяват да помогнат на 3 до 5% от пациентите. При иглотерапията ефективността достига до 80%, подчертава специалистът.

Този успех се дължи на факта, че д-р Илиев комбинира иглотерапията и ортомолекулярната медицина, открита от американеца Линус Поулинг, който още през 1962 г. сигнализира, че недостигът на различни витамини, аминокиселини и минерали допринася за възникването на болести. Това е единственият в света учен, който 2 пъти е получавал Нобелова награда - при това индивидуално, а не в екип. Създател е на теорията на ортомолекулярната медицина (при нея се използват жизненоважни вещества, които по естествен път идват в човешкото тяло - чрез храната, най-вече витамини и минерали, но трябва да бъдат в правилните количества - оттам и името на този клон на медицината, от гръцки orto - правилен), която за съжаление не е много популярна в България.

Комбинираното лечение повлиява много по-добре много от болестите и това е медицината на бъдещето, категоричен е д-р Илиев. И винаги подчертава тези факти, когато чете лекции в Германия, Австрия, Швейцария, където близо 4000 лекари са негови ученици.

На комбинираното лечение между акупунктурата и ортомолекулярната медицина ще бъде посветен и неговият доклад на предстоящия Пети конгрес на Българското дружество по акупунктура у нас в края на октомври, с което ще се отбележи и 50-годишнината от прилагането на този лечебен метод у нас. Изключително важно негово предимство е, че иглотерапията не изисква много пари. И при хроничния недостиг на средства в българското здравеопазване е добре да се разшири колкото се може повече нейното използване.

Специалистите очакват на конгреса да се обсъдят и организационни проблеми и да се даде нов тласък на развитието на акупунктурата у нас. Но в този процес трябва да участват само специалисти, а не самозвани лица, тъй като в момента страната ни е залята от всякакви "лечители", които често пъти са със съмнителна компетентност.
"Законодателно се извършиха няколко престъпления спрямо иглотерапевтите - категоричен е д-р Илиев - Депутатите допуснаха немедицински лица да бодат с игли. И сега у нас се подвизават много хора, които нямат никакво медицинско образование, но те отварят кабинети, обикалят провинциалните ни градове и курорти, взимат парите на хората. Много от тях нямат и никакви разрешителни за работа. Колко пъти съм писал писма до прокуратурата - никакъв ефект. Сега съм поискал среща с министър Атанасова, за да направя опит да се въведе най-после някакъв ред".

Некомпетентните хора компрометират цялата акупунктура, смята специалистът. Повечето китайски лечители не са завършили западна медицина и не познават нашите болести и тяхната етиопатогенеза. Лекарят е категоричен, че първо трябва да се сложи правилната диагноза от съвременната медицинска гледна точка, после да се прилагат китайските методи. Диагнозата трябва да е ясна, преди да се поставят иглите, за да няма риск за здравето на пациентите. Защото болката е симптом за съществуващ проблем и нейното облекчаване, без да е ясно от какво е причинена, може да усложни нещата и да доведе до увреждане на организма.

Друг много сериозен проблем е, че младите хора, които искат да се занимават с иглотерапия, няма къде да се обучават. Преди са имали възможност да учат факултативно специалността в Медицинския университет, сега това не се прави. Затова от българското дружество по акупунктура имат намерение да организират обучителни курсове за лекари и студенти.

За Framar.bg:

5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Иглотерапията лекува болести, пред които класическата медицина е безсилна
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival