Начало Здравна медиа Любопитно Екология Избелването на кораловите рифове постепенно отшумява

Избелването на кораловите рифове постепенно отшумява

Избелването на кораловите рифове постепенно отшумява - изображение

Избелването на кораловите рифове по света постепенно намалява след големия тригодишен пик на замиране. Това е най-дългия период от 80-те години до днес, информира Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата.

Редовни изследвания показват, че процесът на избелване на коралите вече не се наблюдава в Тихия, Атлантическия и Индийския океан. Това според учените може да се окаже краят на този сериозен феномен.

През следващите шест месеца специалистите ще наблюдават температурата на повърхността на океаните и избелването на коралите, за да се потвърди приключването на явлението. Официално то бележи началото си през 2015 година, когато под влиянието на високите температури на водата, коралите започват да се избелват в продължение на години.

Координаторът на НАСА Марк Икън отбелязва, че този феномен е най-продължителния, сериозен и унищожителен в световен мащаб.

Явлението се наблюдава, когато при висока температура на водата коралите изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза - зооксантелите, които предоставят на коралите храна и придават цвят. Без наличието на зооксантели коралите умират.

Първото избелване на кораловите рифове е регистрирано през 1998 година под влиянието на екваториалното течение Ел Ниньо в Тиния океан. Последваща регистрация на явлението е отчетено през 2010 година.

Според учените, ако феноменът е ограничен във времето, то коралите ще имат възможността да се запазят и да регенерират. Продължителното избелване обаче е фатално за тези организми.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: globalcoralbleaching.org
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съвети