Начало Здравна медиа Любопитно Интимно И покойник вече може да стане баща

И покойник вече може да стане баща

И покойник вече може да стане баща - изображение
  Мъртвият мъж може да бъде идеален резервоар за собствената си сперма. До такъв извод са достигнали специалистите от биологическия факултет на Московския държавен университет, съобщава руският сайт „МК". Техните опити доказват, че спермата може да запази своята жизнеспособност до 20 дни след смъртта на индивида.

  До сега човек можеше да стане баща след смъртта си само ако е оставил семенна течност в хранилище, където тя при специални условия може да се съхранява с години. Сега от катедрата по ембриология на МГУ съобщават, че понякога за запазване на спермата може да се използва и тялото на покойник от мъжки пол. То трябва да се съхранява при температура + 4 градуса по Целзий.

  Идеята на специалистите е чрез този метод да се помогне за оцеляването на животни от редки, изчезващи видове. Експериментите са проведени с полово зрели мъжки бели мишки. 18 от труповете били държани охладени при температура от 4 градуса. От телата на 15 други мишки били извлечени сперматозоиди, съхранявани при същата температура. При ежедневни опити се установило, че двигателната активност на охладените сперматозоиди спадала до нула в течение на първите часове след охлаждането. Клетките, извлечени от охладените трупове, запазвали жизнеспособност още 14 - 20 дни, защото при тях се намалява риска да загинат при рязката смяна на температурата.

  Впрочем изследователите заявяват, че не е нужно да се замразява всяко тяло на покойник. Достатъчно е само да се отделят семенниците. В близко бъдеще учените имат намерение да изпробват този метод за размножаване на изчезващия вид сибирски бял жерав.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияАнатомияМедицински изследванияЛайфстайлФизиологияНормативни актовеТестовеНовиниЛеченияПатологияПсихологияСнимкиАнкетиСпециалистиБотаникаХранене при...СпортДиетиКлинични пътеки