Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Йогата помага за облекчаване на физическите и психологичните проблеми при хора с паркинсон

Йогата помага за облекчаване на физическите и психологичните проблеми при хора с паркинсон

Йогата помага за облекчаване на физическите и психологичните проблеми при хора с паркинсон - изображение

Хората, страдащи от паркинсон, могат да чувстват по-малко безпокойство и депресия, ако практикуват йога, фокусирана върху съзнанието и дихателните упражнения. Това показва малко проучване, публикувано в JAMA Neurology.

Заболяването е едно от най-честите хронични невродегенеративни болести, като класическите симптоми включват тремор, забавени движения, ригидност (вцепененост, неподвижност), постурална нестабилност (загуба на чувството за равновесие и баланс). Болестта на Паркинсон може да причини и различни когнитивни проблеми и психични разстройства.

За целта на изследването учените работили с произволно избрани 138 доброволци с паркинсон, които в продължение на 8 седмици тренирали йога по изготвена програма или правели упражнения, фокусирани върху стречинг (разтягане) и съпротива, за да се подобри мобилността и стабилността им. Всички участници можели да стоят изправени и да ходят без бастуни или придружители.

Йогата е също толкова ефективна, колкото и разтягането и тренирането за съпротива за подобряване на двигателната дисфункция и мобилността, твърди проучването. Но практикувалите йога, имали по-голямо намаляване на тревожността, депресията и усещането на свързаните с болестта трудности. Доброволците съобщават за подобрения в качеството на живот и в способността си да изпълняват ежедневните си дейности въпреки заболяването.

„Преди проучването знаехме, че йогата и разтягането подобряват физическото здраве на пациенти с паркинсон, но досега ползата им за психическото здраве не беше известна“, казва водещият автор на изследването Жожо Куок от университета в Хонг Конг. Тя допълва, че йогата намалява психологически стрес, подобрява духовното благополучие и качеството на живота заедно с двигателните симптоми и мобилността. Според специалиста йогата доказано е по-добра стратегия, отколкото простото разтягане.

По време на проучването хората от групата, практикуваща разтягане и съпротива, се упражнявали веднъж в седмицата по 60 минути, както и били насърчавани да продължават у дома по 20 минути два пъти седмично. Доброволците, практикуващи йога, имали един път в седмицата 90-минутна сесия по хатха йога, фокусирана върху дишането и медитацията в допълнение към специфичните пози. Те също правели упражненията два пъти в седмицата по 20 минути допълнително у дома.

Програмите, основани на вниманието и съзнанието, са предназначени да помогнат на хората да се съсредоточат върху настоящия момент и да приемат всяка болка или дискомфорт, който могат да усетят. Това може да включва техники за медитация, за да се култивира осъзнаването на настоящия момент по време на обичайните ежедневни дейности като шофиране или хранене, или дихателни упражнения и практики като йога, която да помогне заосъзнаване на тялото и фокусирането върху настоящето.

Едно от ограниченията на изследването е, че много от участниците отпаднали. Също така е възможно резултатите да са различни за пациенти с паркинсон с повече ограничения на мобилността, които не били включени в проучването. Все пак то дава доказателства, че хатха и други видове йога могат да бъдат полезни за болните.

Ако страдащите от паркинсон решат да се занимават с подобни упражнения, те трябва да се консултират с инструктор, за да намалят до минимум риска от нараняване. Опасността от падане е особено голяма при изпълнението на изправени или балансиращи пози или при преминаване към и от пода. Затова специалистите препоръчват да практикуват йога до стена, със стабилен стол, разположен близо до постелката.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиНаучни публикацииНовиниХранене при...ИсторияСнимкиЛюбопитноИнтервютаВидеоСпортПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиБотаникаСпорт и туризъмЛайфстайлЗаведения