Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Как да почистваме ушите си

Как да почистваме ушите си

Как да почистваме ушите си - изображение
  Ушната кал (церумен) е жълто-кафява полутечна маса, която се секретира от 1500 специфични кожни жлези във входа на външния слухов проход. Те се разполагат около космените торбички и се смята, че този секрет може да предпази тъпанчето от наранявания, например от насекоми.

  Не всички хора образуват ушна кал. При някои е достатъчно след къпане входът на ухото да се подсушава с мека кърпа. При други с по-голяма секреция достатъчно е на определен период от време да се използват почистващи спрейове. Ушните тампони не се препоръчват по 2 причини - избутване на ушната кал навътре или нараняване на кожата в областта на извивката.

  Характерно за ушния канал при възрастни е, че има костна и хрущялна част с дължина 3,5 см, диаметър около 1 см и леко извита форма. Около съчленението на двете части се образува стеснение, а те са под ъгъл от 135 градуса, отворен надолу. Каналът завършва сляпо с тъпанче, при което леко се разширява. При дъвчене, прозяване, говор той се движи и изтласква ушната кал навън. При някои хора каналът е по-тесен или по-крив и на входа има повече косми (хирци), ушната кал се задържа около тях и е налице дискомфорт. Образува се твърда запушалка, която набъбва от вода или други течности, а ухото заглъхва. При опит за почистване с ушен тампон запушалката се избутва навътре зад стеснението и попада във вдлъбнатината пред тъпанчето.

  В тези случаи идва ред на специалиста - прави промивка или с инструменти и аспирационна помпа отстранява ушната кал. Трябва да се знае обаче, че промивка не се прави, ако ухото е боледувало и се предполага перфорация на тъпанчето или изтъняване. Наличните спрейове за почистване на ушна кал са в помощ при по-малки количества, но при оформена запушалка са безполезни. Понякога се налага 2-3 дни в ухото да се поставя олио или зехтин, за да се размекне и разтвори запушалката и да се отстрани без нараняване на кожата на канала.

  Накрая възниква въпросът опасно ли е натрупването на ушна кал. Само в случаите, когато не чуем звук от нещо, което застрашава здравето и живота ни.

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

За Framar.bg:

Още по темата:

2.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаХранене при...ЛеченияИсторияНовиниНормативни актовеСнимкиИнтервютаКлинични пътекиОрганизацииСоциални грижиМедицински изследванияОбразованиеСпортТестовеСпециалистиЗаведенияБотаникаПроизводители