Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кафето предпазва от чернодробни проблеми с до 70%

Кафето предпазва от чернодробни проблеми с до 70%

Кафето предпазва от чернодробни проблеми с до 70% - изображение

Умереното консумиране на кафе предпазва от чернодробни проблеми с до 70% според учени от Института за научна информация за кафето (ISIC), които скоро публикуваха доклад за ползите и вредите за черния дроб от пиенето на кафе.

Специалистите посочват, че редовният прием на кафе намалява с 40% риска от развитието на рак на черния дроб и с до 70% вероятността от цироза. За нормален дневен прием се считат от 3 до 5 чаши кафе според Европейския орган за безопасност на храните във връзка с употребата на кофеин.

Изследванията върху доброволци от Европа и Япония посочват, че хората, които по-често консумират черната напитка, регистрират по-ниски нива на чернодробни ензими гама-глутамил трансфераза (GGT) и аланин трансаминаза (Alt) от хората, които избягват да пият кафе. Високите нива на тези ензими са индикатор за наличието на възпалителни процеси в черния дроб.

Резултатите посочват, че напитката способства за намаляване риска от развитието на чернодробни заболявания, които протичат без видими симптоми. Те включват редица болести като хепатит, хепатоцелуларен рак, цироза и неалкохолни мастни чернодробни заболявания.

Една от най-популярните напитки в света може да намали риска от заболявания на черния дроб, но е важно пациентите да имат достъп до повече информация и да се консултират със специалист за правилната употреба на кафето“, коментира проф. Греъм Александър от университетския колеж в Лондон.

За хората със сърдечни проблеми, проблеми с нервната система, високо кръвно налягане е препоръчително консултация с лекар за количеството и вида на приема на кафе.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: coffeeandhealth.org
Снимка: wallpapertag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиДиетиАнкетиРецептиАлт. медицинаИсторияСъставкиНовиниХранене при...ЛеченияБотаникаТестовеПатологияСпортИзследванияФизиологияОрганизацииКлинични пътеки