Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Кинезиотейпинг - цветните ленти, които лекуват

Кинезиотейпинг - цветните ленти, които лекуват

Кинезиотейпинг - цветните ленти, които лекуват - изображение

  Изключително любопитен метод за релаксация и лечение на редица състояние прилагат рехабилитаторите в ДКЦ II в Добрич.

  Срещу 15 лв. за процедура, в която влиза консумативът, добруджанци могат да получат лек при спортни травми, главоболие, сколиоза (т.е. гръбначно изкривяване), ставна халтавост, разтежения, навяхване, изкълчване. Специалистите помагат и на всички с така наречените офис състояния - схванат гръб, изтръпване на крайниците, както и чисто профилактично преди дълги пътувания. "Всъщност прилагаме малко познатия у нас кинезиотейпинг", разкрива дипломираният рехабилитатор Юлия Йончева.

  "Научих съвсем случайно за кинезиотейпинга", признава Юлия Йончева. Гледала скокове във вода и й направило впечатление, че спортистът е облепен с цветни ленти. Поровила се в интернет и научила подробности за нетрадиционния начин за облекчаване на болките. "Запалих се обаче, когато фармацевт ми показа лентите. Така вече се свързах и намерих човек, който да ме обучи", продължава Йончева. Става дума за метод, при който засегнатият участък се облепя с текстилна лента, която е от чист памук. Разпъва се само на дължина - до 140%. Правилно поставената лента измества тъканите до желана позиция или помага за стимулирането на различни рецептори намиращи се в кожата и ставите", разказва Йончева.

  Опитният рехабилитатор допълва, че лентата е водопропусклива и не пречи на естествените движения на човек, защото дебелината й е почти колкото човешката кожа - едва 0,1 мм. Лепилото е антиалергично и от метода няма никакви странични ефекти. Дамата е получила знанията си за прилагането му от израелски кинезитерапевт, практикуващ от дълги години в САЩ - Айзък Фридман. И разкрива, че всъщност методът е източен и дори имало спор дали е японски или китайски. В някои от източниците се твърдяло, че той се прилага в Китай още от началото на миналия век, като е естествено продължение на древната китайска медицина. В други пък се срещало, че той е разработен от японците също през миналия век на основата на древното познание за човешкото тяло и организъм.

  "Лечението зависи не само от това как ще бъдат поставени лентите, а и какъв цвят са", разкрива още специалистът. Оказва се, че има четири основни цвята, които оказват своето лечебно въздействие.

  При спортисти се използва синя лента за здрави и силни мускули. Червеният цвят е за възрастни хора и такива с неврологични заболявания, защото има симулиращ ефект. Черният цвят се прилага за следоперативни периоди, хронично състояние и занижено енергийно ниво, защото има стабилизиращо действие. Бежовият цвят пък се прилага при начален етап на лечение или при деца, разкрива още специалистът. Йончева е категорична, че този тип рехабилитация трябва да бъде заложена в клиничните пътеки, защото има изключителен ефект върху пациентите.

 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортКлинични пътекиЛеченияЗаведенияВидеоАлт. медицинаНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпециалистиОрганизацииИсторияНормативни актовеЛайфстайлОбразованиеПсихологияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиИзследванияИнтервютаБотаникаАнкети