Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Кога гастритът преминава в язва?

Кога гастритът преминава в язва?

Кога гастритът преминава в язва? - изображение
  Отговор на този въпрос можем да намерим, като обясним причините за поява на хроничния гастрит и на язвената болест.

  Гастритът, който представлява възпаление на стомашната лигавица в резултат на увреждащото действие на различни фактори от външната и вътрешната среда, не е заболяване, а състояние, тъй като с малки изключения възпалението само по себе си не предизвиква признаци или симптоми на болест.

  В модерния свят най-честата причина за хроничен гастрит е инфекцията с хеликобактер пилори.

  Тя се предава лесно от човек на човек при близък контакт във всекидневния живот (дори при ползване на общи прибори за хранене) и се приема, че до 70-80% от хората в нашата страна носят бактериите в стомашното съдържимо.

  Инфекцията не изчезва спонтанно; често е напълно безсимптомна или създава леки оплаквания като болки или тежест в стомаха след хранене, подуване на корема, гадене, уригване, лош дъх при липса на зъбни проблеми, понякога и напълно неспецифични симптоми, например главоболие, анемия.

  Ако човек е заразен, вероятността да развие язва на дванадесетопръстника зависи от много фактори като тежестта на поселване на лигавицата с бактериите, генетична предразположеност, външни фактори - психоемоционален стрес, други заболявания и прием на някои медикаменти.

  Доживотният риск за язва на дванадесетопръстника на фона на по-често срещания тип гастрит, предизвикан от хеликобактер пилори (засягащ изходната част на стомаха), е обикновено 15-20%.

  По-рядко гастритът предизвиква разпространена атрофия на лигавицата (оплаквания от намален апетит, неприятен вкус, сутрешно гадене, уригване с кисел вкус на развалено; диария), която е предпоставка за възникване на язва на стомаха.

  Други причини за поява на стомашна язва с или без гастрит са прием на медикаменти, агресивни спрямо стомашната лигавица (големи дози нестероидни обезболяващи, стероиди, някои лекарства за остеопороза, химиотерапия, големи количества алкохол) особено при по-възрастни пациенти и на фона на лошо съдово хранене на самата лигавица.

  Лечението на гастрита и на язвата е ефективно с провеждане на т.нар. ерадикация (изкореняване) на инфекцията с комбинация от антибиотици и лекарства, потискащи киселинната продукция.

  Задължително е около месец след курса на лечение да се провери дали той е бил успешен с фекален тест за хеликобактер. При липса на ефект се прилага друга комбинация, тъй като поради широко прилаганото лечение бактериите стават нечувствителни към някои от класическите препарати в комбинациите.

  Това пък може да се докаже със специални микробиологични изследвания в трудните за лечение случаи.

  Язвената болест има изразена склонност към рецидивиране особено в случаите, когато предразполагащите и увреждащите фактори не бъдат отстранени.

  След доказано излекуване на хеликобактер рецидивите на язвата е по-малко от 5%. Подобни са рисковете за стомашната или язва на дванадесетопръстника при пациенти, приемали нестероидни обезболяващи, след спиране приема на тези медикаменти.

Д-р Даниела Стоянова, Клиника по гастроентерология към ВМА

За Framar.bg:

Още по темата:

3.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаИзследванияЗдравни съветиДиетиПатологияХранене при...ЛюбопитноЛеченияБотаникаСпециалистиСнимкиЗаболявания (МКБ)НовиниИсторияЗдравни проблемиСпортЛайфстайлКлинични пътекиФизиологияХрани и ястия