Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Кои са най-опасните химикали в козметичните продукти

Кои са най-опасните химикали в козметичните продукти

Кои са най-опасните химикали в козметичните продукти - изображение

Козметичните продукти, които дамите ежедневно използват в разкрасителните процедури, съдържат опасни за здравето химикали. Данни от американско проучване сочат, че жените в страната ползват средно по 12 различни козметични продукта, за да се подготвят сутрин.

Честата употреба на някои продукти в козметиката може да доведе до сериозни здравословни проблеми заради опасни химикали в състава си, дори при тези с канцерогенно действие. Ето кои са те:

Розов кварц и силикати

Те се съдържат в състава на повечето ружове. Тези две съставки могат да имат канцерогенно действие, когато се натрупват в организма. Използването им в продуктите е контролирано и ограничено, но трудно може да бъде определено количеството, което абсорбираме в организма си за по-дълъг период от време.

Оксибензон

Този химикал е част от формулата на някои фон дьо тени и има слънцезащитно действие. Учените доказаха, че той се абсорбира в организма през кожата, както и че продължителното му използване може да доведе до натрупване в организма. Резултатът от това може да е алергична реакция към слънцето.

Олово

Във формулата на някои червила присъства оловото, което също може да се натрупа в организма. Последиците от това се изразяват в затруднено усвояване на нова информация и поведенчески проблеми.

Слънцезащитни филтри

Редица здравни организации предупреждават, че слънцезащитните филтри в козметичните продукти са опасни за организма. Най-вредната съставка в тях е оксиноксатът, който може да доведе до проблеми с тироидната жлеза и сигналите, които мозъкът получава.

Формалдехид, дибутилфталат и толуен

"Токсичната  тройка" се съдържа в лаковете за нокти. Вдишването на тези химикали може да причини рак. Те са изключително опасни за бременните жени, тъй като повишават риска от увреждане на плода. По-известните марки вече премахната тези съставки от продуктите си, затова е по-добре да използвате само лакове на реномирани производители, за които е ясно, че използват безопасни формули.

Специалистите съветват да се лакирате на терасата или поне на отворен прозорец, за да вдишвате по-малко количество от химичните вещества.

Невротоксични метали

Такива метали са алуминият и барият, които се съдържат в повечето матиращи пудри за лице. Те са разрешени за използване в козметиката, но в ограничени количества. Това ограничение е трудно, тъй като жените напластяват много и различни продукти върху кожата на лицето си.

Парабени и изкуствени аромати

В много козметични продукти парабените се използват като консервант. Те имитират действието на естрогена и могат да причинят сериозни нарушения в нормалното функциониране на ендокринната система.

Ароматите предизвикват главоболие и астма. Те се съдържат в продукти, в които най-малко се очаква да присъстват. Пример за това е спиралата за мигли, която е пълна с изкуствени аромати. Това е така, защото по този начин се прикрива острия мирис на химичните съставки в туша.

Ясно е, че никоя жена не може да се откаже напълно от грима и определени козметични продукти, но е важно да се информирате за съдържанието им, особено на тази козметика, която използвате всеки ден. Добре е да има повече натурални съставки в продуктите, за да не излагате здравето си на риск.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПроизводителиЛайфстайлНормативни актовеНовиниЗдравни съветиБотаникаСъставкиИсторияЕ-тата в хранитеРецептиСпортЛичностиСнимкиХранене при...ТестовеСпециалистиПсихологияЛечения