Консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът
65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци на ден.
Това показват резултатите от британско изследване.
"Плодовете и зеленчуците са полезни не само за намаляване на риска от диабет, аневризъм и инсулт, но влияят благотворно на психичното здраве", обясняват учените.
Резултатите от проучването показват, че над една трета от участниците с най-добро психично здраве консумират най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно.
Едва 6,8 на сто от участниците в същата група се ограничават до една порция плодове и зеленчуци дневно.
Една порция е еквивалентът на 80-100 грама. 31 на сто от участниците без психични проблеми консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто - две порции.
"Консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът", е заключението на учените.
В изследването е ползвана скалата за психично здраве Уорик-Единбург.
Коментари към Консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът