Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Копривата е мощен афродизиак

Копривата е мощен афродизиак

Копривата е мощен афродизиак  - изображение

Копривата е безценен дар от природата с редица полезни свойства за организма. Така парливото растение е изключителен помощник в сексуалните подвизи на хората и действа като мощен природен афродизиак.

"Копривата се използва от години в качеството си на природно средство за съхранение на сексуалната младост" коментира известният фитотерапевт професор Сергей Турищев.

Растението действа стимулиращо на процеса на възбудимост при жените и при мъжете. Неслучайно специалистите я отнасят към числото на афродизиаците в природата. В състава и се съдържат веществото 3,4-divanillyltetrahydrofuran, което засилват сексуалното желание и стимулират половата активност. Основната причина се дължи на повишаване на нивото на тестостерона.

В експеримент с гризачи учени са установили повишено ниво на тестостерон в серума при консумирането на коприва. Растението увеличава допълнително циркулиращите нива на тестостерона посредством инхибиране на А5-редуктаза при мишките. Освен това коренът на растението съдържа ароматазни инхибитори, с което може да се обясни самото действието. В допълнение лигнаните (фитохимикали) в копривата влизат в конфликт с глобулина, свързващ половите хормони (SHBG) и пречи на тяхното съвместно действие с естрогени и андрогени.

Резултатите от изследването са показали повишени нива на тестостерон сред гризачите, което е довело до последващи изследвания в тази насока.

Растението притежава противовъзпалителни, кръвоспиращи и заздравяващи свойства и се използва за редица заболявания. Специалисти препоръчват консумирането на коприва при проблеми с простата, при менструални неразположения, цистит, акне, косопад и други.

Снимка: Aphrodisiacs

Още по темата:

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияХранене при...НовиниЛюбопитноАлтернативна медицинаРецептиХрани и ястияЗдравни съветиБотаникаСнимкиДиети