Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ксилитолът, заместител на захарта, може да причини подуване и диария

Ксилитолът, заместител на захарта, може да причини подуване и диария

Ксилитолът, заместител на захарта, може да причини подуване и диария - изображение

Ксилитолът, заместител на захарта, става все по-популярен и използван, но в големи количества може да предизвика подуване и диария, информират експерти от асоциация за правата на потребителите на Бавария (VSB).

Ксилитолът е натурален подсладител, екстракт от малки горски плодове, зеленчуци, гъби, царевични кочани, който става все по-масово използван. Препоръчван е от зъболекари, поради факта, че не образува зъбен кариес и заболявания на венците. Той се различава от другите видове подсладители, защото съдържа само 5 въглеродни атома в молекулната си структура. Според учени консумирането на ксилитол до 50 г. на ден е безвредно, но надхвърлянето на дозата може да доведе до опасен токсичен ефект в организма.

Прекомерната консумация на ксилитол може да предизвика подуване и диария. Подсладителят играе ролята на лаксатив, което предизвиква разширение на корема, коремни болки и спазми. Човек може да получи гадене, което да предизвика повръщане. Захарните алкохоли наподобяват фруктозата, която притежава същия разслабителен ефект.

Според проучване редовната консумация на големи количества ксилитол могат да предизвикат рязко покачване на кръвната захар. Въпреки че той се препоръчва на диабетици, прекомерните количества могат да предизвикат хипергликемия. Захарните алкохоли дестабилизират кръвната захар и при здрави хора.

Други странични ефекти учените отбелязват при някои хора като напълняване или алергични реакции под формата на сърбеж и обриви. За да се избегнат тези проблеми човек трябва да следи строго за количеството ксилитол, което консумира.

Ксилитолът е силно токсичен за повечето домашните любимци.

В световен мащаб подсладителят е одобрен в над 40 страни. Учените съветват да се наблюдава дозата и количеството на ден, за да се предпази човек от странични реакции.

Ксилитол се открива в съдържанието на дъвки, шоколади, бонбони, бисквити, в някои видове паста за зъби и под формата на таблетки.

Снимка: tworiverspedo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияЕ-тата в хранитеХранене при...ИсторияЛюбопитноБотаникаСнимкиМедицински изследванияНовиниКлинични пътекиЗдравни проблеми