Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Куркумата спасява от хронични възпаления на черния дроб

Куркумата спасява от хронични възпаления на черния дроб

Куркумата спасява от хронични възпаления на черния дроб - изображение

Екстрактът от използваната в кърито подправка куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб. Това показват резултатите от проучване на австийски учени.

Съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите.

Някои изследвания сочат, че куркумата може да подтиска туморите на рака и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, макар че подправката губи тези си свойства скоро след поглъщането й.

Екип, воден от Майкъл Траунър от Медицинския университет Грац в Австрия, е доказал, че добавянето на куркума към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта.

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСнимкиРецептиАлт. медицинаДиетиЛайфстайлПатологияНовиниМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияИзследванияСпортХранене при...Клинични пътекиФизиологияТестовеОрганизацииСъставки