Къде се "крият" витамините
Жителят на съвременния мегаполис не само, че яде по-малко растителна храна, отколкото човекът преди 50 години, но и употребява продукти с много по-лошо качество.
Количеството на витамини, макро и микроелементи и други биологично активни вещества в плодовете и зеленчуците намалява силно и непрекъснато.
Така например специалистите са изчислили, че от 1963 г. досега съдържанието на витамин А (ретинол) в ябълките, портокалите и бананите е намаляло с 66%, а това означава, че за да получим същото количество ретинол, което е получавал нашият дядо, ние трябва да изядем не един плод, а три.
Според данните на Министерството на селското стопанство на САЩ през последните 30-40 години този витамин напълно е изчезнал от говеждото месо, а в пилешкото неговото количество е намалено с 70%. Нивото на калций в зеленчуците е спаднало с почти 50%. Подобно е положението и с останалите витамини и минерали.
Затова и днес е особено важно, когато човек избира какво ще консумира, внимателно да чете съдържанието на различните храни. На тях задължително трябва да са изписани не само основните, но и спомагателните вещества, заедно с количеството калории.
Също така все по-актуални стават и различните хранителни добавки, които могат да компенсират недостига от витамини и минерали.
За Framar.bg: Вестник "Под лупа"
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУПРАВИТ МУЛТИВИТАМИНИ ефервесцентни таблетки * 20
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Алкална диета
- Боб мунг, Зелена грама
- Хранене през тръба
- Инозитол (витамин В8)
- Методи за лечение на анорексия
- 6 витамини и минерали, които може би ви липсват
Коментари към Къде се "крият" витамините