Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Кърменето защитава от инсулт

Кърменето защитава от инсулт

Кърменето защитава от инсулт - изображение

Кърменето е полезно не само за бебето, но и за здравето на майката. Тази практика защитава жената от инсулт и опасни заболявания на сърцето, информират учени от Оксфордския университет и Китайската академия на медицинските науки.

Според редица изследвания кърменето оказва различни преимущества върху здравето на майката, като загуба на тегло, понижаване на холестерола, кръвното налягане и нивото на кръвна захар в кръвта след раждане. Но в дългосрочен план не бе проучено влиянието на кърменето върху здравето на жената. Благодарение на своето изследване с участието на 300 000 жени и в продължение на 8 години, учените са установили, че жените, които кърмят, се сблъскват 9% по-малко със заболявания на сърцето и 8% по-малко с инсулт.

Отделно важен фактор за здравето на жената оказвало и продължителността на кърмене. При кърмене повече от две години, рискът от заболявания на сърцето намалява с 18%, а опасността от инсулт със 17%. За всеки допълнителни 6 месеца на кърмене рискът от заболявания на сърцето и инсулт се намалява съответно с още 4% и 3%.

Кърменето е много полезен и естествен процес за повечето майки. Положителни промени в метаболизма на женското тяло се отразяват и в премахването на мазнини, които са необходими по време на бременност за растежа на бебето и за неговото хранене.

Трябва да се отбележи, че Световната здравна организация препоръчва кърмене възможно най-продължително време, защото то е изключително важно както за здравето на бебето, така и за здравето на майката.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Beautynesia


Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниСнимкиЛюбопитноТестовеХранене при...Здравни проблемиАлтернативна медицинаИсторияЛайфстайлКлинични пътекиВидеоЗаведенияЛеченияМедицински изследванияБотаникаФизиология