Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Лекарства за Паркинсон превръщат хората в комарджии, секс и шопинг маниаци

Лекарства за Паркинсон превръщат хората в комарджии, секс и шопинг маниаци

Лекарства за Паркинсон превръщат хората в комарджии, секс и шопинг маниаци - изображение
Медикаментите, които често са предписвани за лечение на болестта на Паркинсон, увеличават риска от поведения като секс пристрастяване, склонност към пазаруване и хазарт, показва ново изследване.

Паркинсон е дегенеративно състояние, което възниква, когато нервните клетки в мозъка умират, а това води до липса на хормона допамин.
Това, от своя страна, пречи на движението и координацията.
Заболяването е нелечимо, затова целта на лечението е облекчаване на симптомите.
Има два вида лекарства: "леводопа", използвани от 60-те години, и "допаминови агонисти", въведени преди 12 години.

И двата опитват да заменят липсващия допамин, но медикаментите от групата на леводопа го възстановяват изкуствено, докато допаминовите агонисти стимулират нервните клетки.
Импулсивно и натрапчиво поведение е известен страничен ефект и на двата вида лекарства, въпреки че е по-често с допаминови агонисти.
Известно е, че до 14 на сто от пациентите развиват промени в поведението.

Тези проблеми могат да задълбочат вече съществуващи белези - например човек, който е любител на тръпката, може да развие проблем с хазарта.


В ново проучване изследователите откриват, че приемащите допаминови агонисти е по-вероятно да се отдадат на патологична склонност към хазарт, хиперсексуалност и мания за пазаруване.
Обикновено тези навици изчезват, когато пациентите спрат приема на лекарството.
Медикаментите от групата на допаминовите агонисти създават 277 пъти по-голяма вероятност от тези ефекти в сравнение с други лекарства.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЗдравни проблемиНаучни публикацииИнтервютаХранене при...СнимкиНовиниИсторияСпортКлинични пътекиБотаникаАлтернативна медицинаЛайфстайлПсихологияАнкетиНормативни актовеОрганизацииАптекиПроизводителиРецептиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаСпециалистиГеография