Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Липсата на витамин D увеличава риска от диабет тип 2 повече от затлъстяването

Липсата на витамин D увеличава риска от диабет тип 2 повече от затлъстяването

Липсата на витамин D увеличава риска от диабет тип 2 повече от затлъстяването - изображение

Досега винаги се е считало, че основният рисков фактор за диабет тип 2 е затлъстяването.

Ново проучване на испански учени обаче предупреждава, че липсата на слънце увеличава риска от диабет повече от теглото.

Според авторите на изследването хората с ниски нива на витамин D е по-вероятно да страдат от захарна болест.

Освен това за тях е по-вероятно да имат преддиабетно състояние и повишена кръвна захар, отколкото хората с нормални количества от витамина.

Ако не се лекуват, хората с недостиг на "слънчевия витамин", са склонни да развият диабет тип 2 в рамките на едно десетилетие.

Рискът от метаболитен синдром (комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване) също се повишава.

Метаболитният синдром поставя човек в по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, инсулт и други болести, свързани с кръвоносните съдове.

Това е така, защото съществува пряка връзка между ниските нива на витамина и как тялото метаболизира глюкозата.

Затлъстелите хора, които не са имали диабет или друго заболяване, свързано с кръвната захар, имат по-високи нива на витамин D от участниците с диабет.

Витамин D помага за контролиране на калция, който поддържа костите и мускулите здрави и регулира имунната система, а това може да помогне за предотвратяване на заболявания като екзема и астма.

Повечето от него се образува под кожата като реакция към слънчевата светлина, но малки количества се намират в храни като тлъста риба и яйца.

Резултатите на експертите показват, че витамин D е свързан по-тясно с метаболизма на глюкозата, отколкото затлъстяването.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноТестовеЗдравни съветиСнимкиНовиниБотаникаЛайфстайлЛеченияИсторияХранене при...ФизиологияСъставкиСпортМедицински изследванияДиетиИнтервютаОрганизацииЗаболявания (МКБ)Алтернативна медицинаЗдравни проблемиЗаведенияХрани и ястияАнкетиСпециалистиКлинични пътекиПроизводители