Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Липсата на контрол на кръвната захар при болните от диабет тип 1 води дългосрочно до деменция

Липсата на контрол на кръвната захар при болните от диабет тип 1 води дългосрочно до деменция

Липсата на контрол на кръвната захар при болните от диабет тип 1 води дългосрочно до деменция - изображение

Американско проучване показва, че болните от диабет тип 1 могат да намалят значително риска от развитието на деменция напред във времето. Трябва само да поддържат добър контрол на кръвната си захар.

Считаното за важно клинично изследване, при което са проучвани диабетът и неговите усложнения, установи, че интензивната терапия, насочена към постигане на гликемичен контрол, намалява риска от развитие на усложнения като инсулт, сърдечни, очни и съдови заболявания. Учените вече оценяват връзките между контрола на кръвната захар и деменцията, както и с други болести, типични за напредналата възраст.

Изследването е направено сред повече от 3400 пациенти с диабет тип 1. Хората със средна стойност на кръвната глюкоза в близост до нормалния диапазон през повече от половината време били с 45% по-малко вероятност да развият деменция за разлика от онези, които поддържат по-високи стойности.

„Хората с диабет тип 1 живеят по-дълго от всякога. Това увеличение на продължителността на живота е съпроводено с повишена опасност от появата на заболявания, свързани със застаряването, като деменцията например“, коментира водещият автор на проучването Мери Лейси от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

При наблюдението на 3433 души над 50-годишна възраст с диабет тип 1 учените анализирали повтарящите се измервания на HbA1c (гликиран хемоглобин) – протеин в червените кръвни телца, който показва нивата на кръвната захар назад във времето в период от 2-3 месеца. Отчетените стойности на гликирания хемоглобин от 5,7% се считат за нормални и здравословни според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Половината от участниците в проучването били проследени за 6,5 години или повече и с течение на времето 155 души, или 4,5% от групата, били диагностицирани с деменция. След вземане предвид възрастта, пола, расовата и етническата принадлежност и честотата на измерванията на кръвната захар изследователите установили, че пациенти, при които повече от половината от показанията за HbA1c били 9%, са с висок риск от деменция. По същия начин диабетиците, които над половината от времето имат стойности на гликирания хемоглобин между 8 и 9%, имат 65 на сто по-висок риск. Хората с показатели между 6 и 8% имат 45 на сто по-нисък риск от деменция за разлика от пациентите с по-високи стойности през по-голямата част от времето.

Като цяло хората, които развиват невродегенеративното заболяване, били по-възрастни, когато започнало проучването, и има по-голяма вероятност да имат анамнеза за инсулт. Сред тези, които в крайна сметка развиват деменция, средната възраст при диагностицирането й е 65 години.

„Беше наистина удовлетворяващо да се види, че общо казано нивата на гликирания хемоглобин, които са свързани с по-нисък риск от деменция, са в съответствие с препоръчваните понастоящем“, казва Мери Лейси.

Бъдещите изследвания трябва да разглеждат механизмите за контрол на кръвната захар и риска от невродегенеративното заболяване, които вероятно са свързани със структурните мозъчни аномалии, които идват от хроничното излагане на висока или ниска кръвна захар.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлПсихологияХранене при...НовиниЗдравни съветиСоциални грижиБотаникаАлт. медицинаИзследванияИсторияСнимкиПатологияИнтервютаХрани и ястияВидеоАнкетиТестовеДиетиСпортОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители