Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Липсата на пробиотична бактерия в стомаха ни предизвиква депресия

Липсата на пробиотична бактерия в стомаха ни предизвиква депресия

Липсата на пробиотична бактерия в стомаха ни предизвиква депресия - изображение

Ако в стомаха ни е намалено количеството или липсва пробиотичната бактерия Лактобацилус, можем да изпаднем в депресия. До това заключение достигнали учени, които при експеримент с мишки открили, че под стрес същата бактерия се променя в коремната кухина на животните и това довежда до конкретното състояние. Когато започнали да им дават от пробиотика, депресивното поведение спряло.

Експертите коментират, че това откритие навежда на мисълта, че е възможно в бъдеще да няма нужда от силни лекарства, които имат сериозни странични ефекти, както в момента се процедира при депресията. Учените са разгадали механизма, който управлява връзката между клиничното състояние и наличието или отсъствието на пробиотичната бактерия Лактобацилус. Ключова роля в него има метаболитът кинуренин.

Тестовете се провеждат предимно върху животни, малко са тези върху хора, но изследователите се обединяват около тезата, че това, което отключва депресията, е нещо, което се произвежда от възпаления. Но още не е ясно какво и как.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: fthmb.tqn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияТестовеЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияНовиниХранене при...Социални грижиАлтернативна медицинаСнимкиСпортПроизводителиАнкетиЗдравни проблемиБотаникаМедицински изследвания