Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Лоши новини за кетогенната диета

Лоши новини за кетогенната диета

Лоши новини за кетогенната диета - изображение

Мащабно проучване, осъществено сред повече от 447 000 души в света и посветено на храненето и здравето, донесе лоши новини за кетогенната диета.

Популярната диета ограничава изключително строго приема на въглехидрати (по-малко от 50 грама на ден) и разчита преди всичко на храни с високо съдържание на мазнини. Сара Сейделман, кардиолог и изследовател в областта на храненето от „Женската болница“ в Бостън, заявява, базирайки се на проучване сред близо половин милион души в света, че забраната на цели групи храна и мисълта, че това ще подобри здравето, е в състояние да работи за определен период от време, но не може да е трайна тенденция и със сигурност ще доведе до различни заболявания.

Това едва ли ще прозвучи изненадващо, а още по-малко сензационно. То просто е свързано с неща, които или сме забравили, или не искаме да помним и има връзка с неумиращото правило на Аристотел за златната среда.

Изследователите не отричат, че кетогенната диета има предимства, които трудно могат да бъдат оспорени. Например, че може да е солидна стратегия за бързата загуба на тегло и за контрола на кръвната захар. Може да бъде от помощ и за деца с епилептични припадъци.

От другата страна обаче стоят аргументите, че ниският прием на въглехидрати провокира развитието на диабет, но за бъде потвърдено категорично са нужни още изследвания.

Това обаче, което потвърждават сега, след лабораторни изследвания на мъже с наднормено тегло, е, че кетонната диета не помага за изгарянето на повече телесни мазнини. Изследването потвърждава още, че при нея и всички подобни диети с ниско съдържание на въглехидрати биват пренебрегвани ключови вещества като калий, калций и магнезий, които се намират в изобилие в по-малко ограничаващи диети, разчитащи на боб, овес и банани. Спазващите диетата са предразположени към високо кръвно, а д-р Сейделман припомня, че месото и млечните продукти са в състояние да провокират възпаление в организма, което подпомага образуването на тумори.

Проучването на Сейделман показва, че по-дълго живеят хората, които ядат пълнозърнест, а не бял ориз и плодове и зеленчуци, а не пият сокове и нектари. Същото се отнася и за онези, чиято диета е богата на фибри. Въглехидратите, които организмът не абсорбира, предпазват мозъка от стареене. И още нещо, проучването е показало, че хората, приемащи минимално количество пресни зеленчуци, бобови растения и ядки по-често страдат от рак.

По време на Европейския конгрес по кардиология през август бяха представени изследвания, които са изцяло в подкрепа на проучването на Сейдълман. Изводите на кардиолозите, направени въз основа на проучване модела на хранене на 25 000 души в САЩ, са, че хората, приемащи умерено количество въглехидрати, живеят по-дълго от тези, при които въглехидратите са с изключително високи или с твърде ниски нива.

Кардиолозите смятат, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати повишават риска от смърт – вследствие на сърдечносъдови и мозъчни заболявания и рак и са категорични, че подобни диети трябва да се прилагат за не повече от две седмици.

Учените няма да спрат с изследванията, но те и сега признават, че не е лесно да бъде обхванат напълно ефектът от прилагането им. Прави са и затова, че не бива да се подлагаме на диети маниакално и да се превръщаме в опитни мишки. И затова да припомним за златното правило. Да търсим преди всичко баланса, който ще ни осигури по-спокоен и здравословен живот.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: sciencealert.com
Снимка: senego.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаСпортЗдравни съветиЛеченияСъставкиХранене при...ИсторияФизиологияДиетиРецептиСнимкиНовиниТестовеЛайфстайлПсихологияАнкетиВидеоАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииЗаведенияИнтервютаКалкулаториПроизводители