Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Любопитната история на презерватива

Любопитната история на презерватива

Любопитната история на презерватива - изображение

Между 6 и 9 милиарда презерватива са използвани всяка година по цял свят, но за съжаление тяхната употреба не е общоприета.

Експертите са единодушни, че използването на презерватив може драстично да намали броя на новите случаи на заразяване с ХИВ и болести, предавани по полов път.

Дори католическата религия, който винаги строго е забранявала употребата им, наскоро обяви, че обмисля да ги одобри при много специални обстоятелства.

Ако сте любопитни каква е историята на презервативите, вижте тези интересни данни за тях.

1000 г. пр.н.е.

Приблизително от това време използването на презервативи за първи път е записано в историята. За разлика от днешните, първите презервативи са направени от омазнена копринена хартия, лен, кожа, или много тънък кух рог.

200 г. сл.н.е.

Пещерни рисунки, датиращи от 200 г., описват употребата на презервативи, най-ранните известни нагледни доказателства за тяхната употреба.

XVI век.

Италиански лекар, на име Габриел Фалопиус, предлага използването на ленени презервативи за защита срещу сифилис, смъртоносна епидемия в тогавашната епоха.

XVII век.

Доклади сочат, че фермерите в Кондом, Франция, започнали да използват черва на овце като презервативи, а след това и агнешка кожа.

XIX век.

Каучукът се въвежда като компонент за направа на кондоми. Мъжете са предупредени, че тези гумени презервативи могат да се перат и използват отново, докато не се разпаднат.

Началото на XX век.

Въвеждането на латекса прави презервативите евтини и за еднократна употреба. До Втората световна война латексовите презервативи са масово произвеждани и давани на войски по целия свят.

Средата на ХХ век.

Латексовите кондоми са подобрени, след като започват да ги правят по-тънки, тесни и лубрикирани. Също така е въведено резервоарчето на върха, което намалява риска от изтичане на сперма и непреднамерена бременност.

60-те и 70-те години на ХХ век.

В края на 50-те години Американската асоциация на радио и телевизионните оператори забранява рекламите на презервативи, като тази забрана пада през 1979 г.

80-те години на XX век.

След като в началото на 80-те години става ясно, че СПИН може да се предава по полов път, употребата на презервативи силно се препоръчва, за да се предотврати предаването на ХИВ вируса.

XXI век.

Продажбите на кондоми достигат 9 милиарда в световен мащаб.
Експертите установяват, че спермицидите в кондомите са вредни, а и също така, че някои хора имат алергия към латекс. Това води до създаването на нови видове презервативи, направени от естествени и безопасни материали.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиИсторияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛеченияПроизводителиПсихологияРецептиТестовеВидеоНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография