Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Медитацията и музиката помагат срещу загуба на паметта

Медитацията и музиката помагат срещу загуба на паметта

Медитацията и музиката помагат срещу загуба на паметта - изображение

Медитацията или слушането на успокояваща музика оказва положителен ефект срещу загуба на паметта при хората, предимно при по-възрастните. Това е заключението на проучване на учени от университета в Западна Вирджиния, САЩ.

Подобни практики оказват положителен ефект и могат да забавят развитието на болестта Алцхаймер.

В проучването са участвали 60 възрастни доброволци със субективно отслабване на когнитивните функции. Това само по себе си може да представлява ранен стадий на заболяването Алцхаймер. Доброволците е трябвало да практикуват медитация Киртан Крия за начинаещи или да слушат редовно успокояваща музика по 12 минути на ден в продължение на 12 седмици.

Резултатите от изследването показват подобрение на когнитивните функции и в двете групи в рамките на 3 месеца. В това се включва и някои от ранните стадии на деменция като памет, внимание, изпълнение на задачи. Подобрението дори се е увеличило в следващите 2 месеца след засичания период.

Освен подобряване на мозъчната дейност, доброволците са отразили подобрение в съня, настроението и намален стрес.

Специалистите съветват тези две практики да се прилагат по-често и редовно, за да оказват положителен ефект на настроението на хората, за подобрение на паметта, здравето и цялостният им живот.

Снимка: Baycrest

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияАлтернативна медицинаСпортЛеченияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлСнимкиРецептиОбразованиеХранене при...БотаникаФизиология