Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Медици поясняват как трябва да се пие кафето, за да защитава от рак

Медици поясняват как трябва да се пие кафето, за да защитава от рак

Медици поясняват как трябва да се пие кафето, за да защитава от рак - изображение

Кафето е неизменна част от ежедневието на милиони хора по света. За да получи организма най-добър ефект от консумирането на напитката, е добре да се следват няколко принципа, информират специалисти от Международната агенция за изследване на рака (IARC).

Учените са разграничили няколко ключови фактора за консумирането на кафе, което да бъде приятно и полезно за здравето.

На първо място кафето не трябва да бъде твърде горещо.

"Температурата на полезното кафе не трябва да превишава 65 °С. Във вид на гореща напитка кафето може да се окаже канцерогенно, което да предизвика развитието на рак на гърлото и хранопровода", коментират специалистите.

Учените са установили, че консумирането на кафе в нездравословна форма, не оказва положителен ефект на организма. То е полезно, но заедно с приема на качествена храна и не съвместно с цигара, както обикновено се съчетава.

Освен това специалистите обясняват, че за предпочитане е да се консумира кафе с кофеин, отколкото безкофеиново. При отделянето на кофеина се загубват редица полезни антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и възпалителни реакции в организма.

Експертите поясняват, че полезната за здравето напитка не трябва да се пие със захар. Препоръчително е то да бъде приготвено. Според учените разтворимото кафе не предоставя пълния капацитет от полезни съединения и вещества за организма.

Изследване на шведски учени от университета Умея е показало, че свареното турско кафе способства за понижаване риска от възникване на рак на гърдата. Според проведения мета-анализ с 59 независими изследвания е позволил на специалистите да направят извода, че кафето може да намали общата заболеваемост при рак на пикочния мехур, на дебелото черво, ректума, черния дроб, ендометриума, хранопровода, панкреаса и простатата.

Снимка: Worldbulletin


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиСнимкиРецептиИсторияАлтернативна медицинаСъставкиХранене при...ДиетиНовиниЛеченияБотаникаМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътеки